Kwi 12

Kuchnia azjatycka: sztuka jedzenia pałeczkami

W kulturze azjatyckiej jedzenie pałeczkami to nie tylko sposób spożywania posiłku, ale cała filozofia. Pałeczki nie są zwykłymi sztućcami, należy więc umieć się z nimi prawidłowo obchodzić – by uniknąć niefortunnej, a niekiedy wręcz obraźliwej gafy. Warto jednak opanować sztukę jedzenia pałeczkami. Nie jest to nic trudnego, wymaga tylko trochę wprawy.

pałeczki chińskie

W kulturze Dalekiego Wschodu jedzenie pałeczkami odgrywa bardzo ważną rolę. Jak wieść niesie, popularność pałeczek wywodzi się z awersji Konfucjusza do noży – zdaniem chińskiego myśliciela honorowy i uczciwy człowiek powinien trzymać się z daleka od kuchni, a przy stole nie używać noża. Ogólne zasady posługiwania się pałeczkami są proste. Należy trzymać je mniej więcej w ¾ ich długości. Jedną umieszcza się nieruchomo między palcem wskazującym i kciukiem (co zapewnia stabilność całej konstrukcji). Druga powinna być umieszczona równolegle, między kciukiem, palcem wskazującym i środkowym. To właśnie ta druga, umieszczona wyżej, jest ruchoma podczas posiłku i służy do nabierania kęsów. Dolna musi zawsze pozostać w pozycji wyjściowej. Jak we wszystkim, trening czyni mistrza – dlatego warto trenować jak najczęściej. Zwykłe drewniane pałeczki są wydawane wraz z większością azjatyckich dań na wynos, można więc próbować i ćwiczyć do woli.

Kiedy już opanujemy sztukę jedzenia pałeczkami, zapamiętajmy rzeczy, których z pałeczkami nigdy robić nie wolno. Niewiedza bywa w tym zakresie bardzo niebezpieczna, ponieważ jeden fałszywy ruch może obrazić wszystkich przy stole. Czego więc nie wolno robić? Przede wszystkim pamiętajmy o zasadach, które dotyczą wszystkich sztućców – czyli nie oblizujmy ich, nie używajmy ich do zabawy jedzeniem. Kiedy rozmawiamy lub gdy skończymy posiłek, odłóżmy je na specjalne podstawki pamiętając, by oprzeć cieńsze końcówki. I pod żadnym pozorem nie wbijajmy ich pionowo w jedzenie. To największe faux pas jakie można popełnić, ponieważ jest to gest oznaczający wspomnienie zmarłych, zarezerwowany wyłącznie na pogrzeby.

W dobie podróżowania po całym świecie i otwarcia na Azję umiejętność posługiwania się pałeczkami może okazać się bardzo przydatna. Ale nie trzeba jechać na drugi koniec świata by skosztować azjatyckiej kuchni, ponieważ orientalnych restauracji jest coraz więcej. W większości z nich co prawda można otrzymać nóż i widelec, jednak zdecydowanie większą radość z posiłku przyniosą nam pałeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.