gru 08

Na rozgrzanie: zupa krem z czosnku

zupa krem z czosnku

Uwielbiam zupy kremy! Tak naprawdę mogłabym jeść je codziennie, a nawet i kilka razy dziennie. Tego typu wynalazki niosą za sobą wiele korzyści. Przede wszystkim są sycące, a jednocześnie lekkostrawne i małokaloryczne. Poza tym genialnie rozgrzewają, co w sezonie jesienno-zimowym brzmi jak prawdziwe wybawienie. W przeciwieństwie do tradycyjnych zup, wnoszą do naszego menu miłą odmianę. 

Zupy kremy mają to do siebie, że można je podawać samodzielnie, jak również w towarzystwie chlebowych grzanek, groszku ptysiowego lub uprażonych pestek dyni. Kto, co lubi.

Dla mnie bardzo ważne jest to, że warzywne kremy robi się w mgnieniu oka. Dosłownie. Jest to najlepsza z najlepszych opcji dla wszystkich zapracowanych, którzy nie mają czasu stać godzinami przy garnkach.

W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisem na genialny, aromatyczny krem z czosnku. W tym miejscu od razu was uspokoję. Smak czosnku nie jest aż tak bardzo intensywny, tak więc śmiało możecie go jeść również w miejscach publicznych. Zupka jest bardzo delikatna i subtelna. I co najważniejsze, cudownie rozgrzewa.

Pamiętajcie też, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, tak więc teraz, kiedy bakterie i wirusy szaleją w powietrzu, warto jak najczęściej po niego sięgać! 🙂

Składniki:

– kilkanaście drobno posiekanych ząbków czosnku

– 1 średnia cebula pokrojona w kostkę

– 3 ziemniaki

– 150ml jogurtu typu grecki

– 1,5 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)

– sól, pieprz do smaku

– olej

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy olej, a następnie szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta będzie już ładnie rumiana, wrzucamy czosnek. Podsmażamy go przez chwilę, a następnie wlewamy wywar warzywny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy. Gdy zupa troszkę przestygnie, dodajemy do niej jogurt. Aby zupa nam się nie zważyła, dobrze jest wcześniej wymieszać jogurt z odrobiną zupy. Podajemy według uznania. Osobiście polecam wam zaserwować krem z własnoręcznie przygotowanymi grzankami chlebowymi lub ciepłą czosnkową bagietką. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.