Sie 19

Panna cotta w wydaniu jagodowym

Jagodowa Panna Cotta

Jagodowa Panna Cotta

Panna Cotta to niezwykle wyrafinowany i smaczny deser, którym na co dzień raczą się Włosi. Nie trzeba jednak od razu jechać do gorących Włoch, aby rozpieścić nim swoje zmysły…

Panna Cottę możemy śmiało przygotować również w naszym kraju. Deser ten jest na tyle wdzięczny, że można serwować go na wiele sposobów, przez co nie nudzi się tak szybko, jak inne słodkości.

Nie tak dawno temu natrafiłam w sieci na cudowny i niezbyt skomplikowany przepis na jagodową panna cottę. A że jagód jest obecnie pod dostatkiem, żal byłoby nie skorzystać z przepisu. Ten niezwykle delikatny deser z bitą śmietaną i świeżymi jagodami (w takiej wersji lubię go najbardziej) smakuje obłędnie! Nie ma chyba nic lepszego na leniwe, wakacyjne popołudnie…

Jak już wcześniej wspomniałam przepis nie jest zbyt skomplikowany. Nie wymaga też wyjątkowych umiejętności kuchennych. Mówi wam to osoba, która w kuchni nie spędza zbyt dużo czasu, tak więc możecie mi zaufać.

Do przygotowania 4 porcji deseru potrzebne są:

– jagody (250g)

– sok wyciśnięty z ½ cytryny

– śmietana kremówka (300ml)

– cukier (ok. 60g)

– mleko (100ml)

– żelatyna  proszku (3 łyżeczki)

– ¼ szklanki gorącej wody

Dodatkowo potrzebne będą:

– jagody do dekoracji

– cukier puder (1 łyżeczka)

– schłodzona śmietana kremówka (150ml)

W niedużym rondelku umieszczamy jagody, cukier i sok z cytryny. Wstawiamy na ogień, całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Do osobnego garnuszka wlewamy śmietanę kremówkę oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i przetarte jagody. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby uzyskać gładką masę, a następnie odkładamy do ostygnięcia (w temperaturze pokojowej). Gdy masa będzie już nieco schłodzona, garnuszek przekładamy do lodówki. Gdy zawartość garnka zacznie gęstnieć, dzielimy ją równomiernie na 4 porcje (przekładamy do 4 osobnych salaterek lub dużych ozdobnych szklanek ). Na koniec 4 salaterki ponownie umieszczamy w lodówce i trzymamy je w niej przez całą noc.

Następnego dnia, przed podaniem deseru, ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodając do niej cukier puder i wykładamy na wcześniej przygotowaną słodycz. Ozdabiamy świeżymi jagodami, ewentualnie listkiem mięty. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.