Category: smaki Europy

Cze 14

Sos tzatziki – idealny na letnie dni

sos tzatziki

Z czym najbardziej kojarzy się wam sos tzatziki? Hmm… coś mi się wydaje, że z grillowaniem. Mnie z gorącą Grecją i wakacjami. Bo zazwyczaj na wakacjach raczę się białym przysmakiem. Ogromną zaletą sosu tzatziki jest to, że przygotowuje się go w bardzo prosty sposób a smakuje bajecznie! Owszem, tzatziki można kupić w sklepie, ale po …

Kontynuuj czytanie

Maj 13

Smaki Europy: kiełbaski w winie

My Polacy uwielbiamy mięso i kiełbasę. Raczymy się nimi nie tylko od święta czy przy okazji grillowania, ale również na co dzień. Dziś mam dla was coś absolutnie fantastycznego. Fani białych kiełbasek powinni być zadowoleni. Co powiecie na kiełbaski w winie? Brzmi dość intrygująco, a jednocześnie pysznie – prawda? I tak też jest. To danie …

Kontynuuj czytanie

Sty 12

Bruschetta…

Dziś będzie po włosku… Śnieg za oknem i niskie temperatur jakoś mnie nie nastrajają. Staram się więc ratować jak tylko mogę. A czy może być coś lepszego od włoskich przysmaków? Nie wiem jak Wam, ale mi kuchnia włoska kojarzy się ze słońcem, beztroską i… cudownym lenistwem. Dlatego chcąc się odrobinę porozpieszczać, serwuję sobie włoskie przekąski. …

Kontynuuj czytanie

Cze 13

Tosty francuskie z delikatnym kozim serem i figą

Są dwie rzeczy, którym nie mogę się oprzeć. Jedną z tych rzeczy jest ser kozi. Drugą – świeże figi. Połączenie tych dwóch produktów i podanie ich na tostach francuskich zapewni nam prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ja uważam, że właśnie tak smakuje niebo. Takie tosty francuskie z serem (kliknij) możecie śmiało zaserwować na śniadanie swojej drugiej połówce. …

Kontynuuj czytanie

Paź 27

Serek mascarpone i pyszny makaron z brokułami

Ser mascarpone pochodzi z północnych Włoch. Dawniej produkowany był tylko i wyłącznie w sezonie jesienno-zimowym. Dziś produkowany przez jest przez cały rok. Na nasze szczęście. W przeciwieństwie do innych serów, mascarpone wytwarzany jest nie z mleka krowiego, a ze śmietanki. To właśnie dzięki tej śmietance, mascarpone posiada charakterystyczny, lekko słodkawy smak. Mascarpone to doskonała baza …

Kontynuuj czytanie

Paź 15

Czekoladowy krem z awokado i banana

Uwielbiam czekoladę i uwielbiam czekoladowe desery. Od jakiegoś czasu dużą wagę przykładam do deserów, które przede mną lądują. Staram się, aby zjadane przeze mnie słodkości były pyszne i zdrowe jednocześnie. Jeśli myślicie, że połączenie wyśmienitego smaku ze zdrowiem nie jest możliwe, dziś Wam udowodnię, że jest.

Kontynuuj czytanie

Maj 20

Smaki prosto z Grecji

Nie tak dawno temu pisałam Wam o smakach kuchni włoskiej, które należą do moich ulubionych. Dziś zwrócę Waszą uwagę na kuchnię grecką i… greckie smakołyki. Dlaczego? Bo kuchnia ta mimo, iż jest stosunkowo prosta, potrafi rozpalić zmysły i rozpieścić podniebienia najbardziej wymagających. Sekretem kuchni greckiej są miejscowe surowce. Wszystko jest świeże i pachnące. Fundamentem kuchni greckiej, …

Kontynuuj czytanie

Kwi 29

Smaki słonecznej Italii

deser panna cotta

Uwielbiam włoskie smaki. Kuchnia włoska jest jedną z moich najbardziej ulubionych. I chyba nie tylko moich, bo wiele osób z całego świata oszalało na punkcie aromatycznych potraw rodem ze słonecznej Italii. Mimo, że kuchnia włoska bywa najczęściej kojarzona z pizzą i spaghetti, to w rzeczywistości nie jest tak oczywista i jednolita. Co region, to inne …

Kontynuuj czytanie

Mar 07

Ciasto migdałowe

ciasto migdałowe

Uwielbiam ciasta! Nie ukrywam, że od pewnego czasu piekę je nałogowo. Takie rarytasy doskonale sprawdzają się na drugie śniadanie (do popołudniowej kawy są jak znalazł) oraz na deser. Jakiś czas temu moje serce skradła pewna tarta z migdałami w roli głównej. Ciasto jest niesamowicie smaczne, ale jednocześnie bardzo słodkie. Idealnie zaspokaja ochotę na słodycze. Jego …

Kontynuuj czytanie

Paź 30

Włoskie smaki: spaghetti bolognese

spaghetii bolognese

Uwielbiam włoską kuchnię! Chyba żadna inna nie jest tak aromatyczna i smaczna, jak ta ze słonecznej Italii. W ostatnim czasie moim numerem jeden jest spaghetti bolognese. Przygotowane na bazie mięsa wołowego, z dodatkiem pomidorów i świeżych ziół stanowi genialną propozycję obiadową. Takie spaghetti z powodzeniem można zaserwować również na romantyczną kolację tylko we dwoje. 

Kontynuuj czytanie