mar 31

Pij na zdrowie – piwo niefiltrowane

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Dobre piwo jest doskonałym dopełnieniem posiłków. Wybornie smakuje z daniami ostrymi, jak i słodkimi. Świetnie gasi pragnienie w upalnie dni i… uzupełnia niedobory witamin w organizmie. Zdziwieni? A to dopiero początek cudownych właściwości piwa. Prawda jest taka, że piwo jest zdrowe i to nawet bardzo pod warunkiem oczywiście, że z nim nie przesadzamy.

Co kryje się w kuflu?

Przede wszystkim przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się komórek. Najwięcej przeciwutleniaczy posiada piwo ciemnie, choć w jasnym też ich nie brakuje. Poza tym witaminy z grupy B, które wspomagają trawienie takie, jak m.in. niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna. Piwo obfituje również w liczne minerały: wapń, żelazo, magnes, fosfor, potas i cynk. W piwie znajdziemy także błonnik oraz krzem. Pierwszy składnik doskonale wspomaga trawienie, drugi z kolei hamuje rozwój osteoporozy. Złocisty trunek to również doskonałe źródło naturalnego antybiotyku – tetracykliny. Wspomaga ona układ odpornościowy.

Piwo a wpływ na organizm

Piwo pite z umiarem ma korzystny wpływ na cały organizm. Pozytywnie działa na układ pokarmowy – przyspiesza proces trawienia węglowodanów i tłuszczów, a także na układ nerwowy i odpornościowy. Doskonale sprawdza się przy leczeniu nerwic i bezsenności. Redukuje stres i odpręża psychicznie. Zapobiega infekcjom.

Korzystny wpływ wywiera także na układ krążenia. Wystarczy pić piwo regularnie i w niewielkich ilościach, aby uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak nadciśnienie tętnicze czy zawał. Piwo z dużą zawartością chmielu, zawiera związki polifenoli, które pomagają obniżyć cholesterol i zapobiegać miażdżycy.

Nie można nie wspomnieć również o korzystnym działaniu piwa na układ moczowy. W niewielkich ilościach, pomaga w leczeniu schorzeń przewodu moczowego, a także w celu zapobiegania tworzenia się kamieni nerkowych.

Które piwo jest najbardziej korzystne dla naszego zdrowia?

Najzdrowsze i tym samym najbardziej korzystne dla naszego zdrowia jest piwo niefiltrowane (np. Namysłów Białe Pszeniczne). Posiada ono osad drożdżowy, który jest źródłem dużej ilości witamin, zwłaszcza tych z grupy B.

Piwo niefiltrowane, górnej fermentacji (źródło: www.browarnamyslow.com.pl)

Piwo niefiltrowane, górnej fermentacji (źródło: www.browarnamyslow.com.pl)

Piwo na każdą okazję

Namysłów Białe Pszeniczne (moje najnowsze odkrycie) to piwo typu belgijskiego – orzeźwiające o pięknym cytrusowym aromacie, które pochodzi z zastosowanych przypraw, jak skórka pomarańczy curacao i kolendra. Lekki smak i wyczuwalny owocowy aromat to zdecydowane atuty tego piwa. Piwo niefiltrowane Namysłów Białe Pszeniczne warzone jest metodą górnej filtracji.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.