Maj 29

Tafelspitz, czyli kwintesencja austriackiej kuchni

W kuchni austriackiej można odnaleźć wpływy kuchni węgierskiej, włoskiej, a nawet polskiej czy bałkańskiej. Dzięki temu jest tak różnorodna i zaskakująca. Większość potraw, z których słynie kuchnia austriacka, jest przygotowywana głównie w jednym z regionów kraju. Tymczasem Tafelspitz to potrawa iście narodowa, doskonale znana w całej Austrii.

Tafelspitz - potrawa austriacka

 

Tafelspitz jest jedną z najlepiej znanych potraw kuchni austriackiej. Składa się z plastrów gotowanej do miękkości wołowiny, podawanych z gotowanymi warzywami i słodko-ostrym sosem z jabłek i chrzanu. Ze wszystkich mięs wołowina jest przez Austriaków najbardziej lubiana, a Tafelspitz należał do ulubionych dań cesarza Franciszka Józefa I.

Podstawą Tafelspitz jest wołowina wysokiej jakości, najlepiej ligawa lub tzw. dolna część zrazowa. Mięso gotuje się wraz z włoszczyzną oraz przyprawami aż będzie idealnie miękkie. Warto dodać kawałek kości ze szpikiem oraz pamiętać o tym, by proporcje marchwi i selera były niemalże równe. Do wywaru można też dodać cebulę w łupinie, przekrojoną na pół i lekko podsmażoną. Mięso z cebulą powinno gotować się od 3 do 4 godzin, w zależności od wagi. Po 3 godzinach należy dodać warzywa. Tafelspitz podaje się na głębokim talerzu, ponieważ cienkie plastry ugotowanej wołowiny podlewa się niewielką ilością wywaru. Dodaje się też pokrojone w plasterki ugotowane warzywa. Obok serwowany jest charakterystyczny sos jabłkowo-chrzanowy. Jego słodko-ostry smak doskonale podkreśla delikatne mięso.

Przepis na Tafelspitz jest tak prosty, że można przygotować go w domu. Najlepiej jednak smakować będzie w jednej z wiedeńskich restauracji, na przykład kameralnej Schottenring. Byłam, próbowałam – i polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.