Maj 23

W roli głównej: szczupak

źródło: makro.pl

źródło: makro.pl

Mam wrażenie, że szczupak to wciąż za mało doceniania ryba. O ile w eleganckich restauracjach możemy ją spotkać, o tyle w domowym zaciszu pojawia się rzadko. Zdecydowanie za rzadko! A szkoda, bo szczupak to niezwykle wdzięczna ryba, która daje wiele możliwości. Niezależnie od tego, jak zostanie przyrządzona – będzie smakować wybornie. Jak smakuje szczupak? Obłędnie! Jego mięso jest niezwykle delikatne, chude, a jednocześnie lekko pikantne. Warto w tym miejscu dodać, że szczupak zawiera znikome ilości tłuszczu, dzięki czemu jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię lub będących na diecie odchudzającej.

 Z CZYM TO SIĘ JE?

Szczupak to ryba wszechstronna. Można ją smażyć, gotować, piec w piekarniku. Można grillować, smażyć w głębokim tłuszczu lub serwować w gulaszu. Starsze ryby wykorzystywane są głównie do przyrządzania farszu, zapiekanek, pasztetów i klusek. Ale uwaga! Przez to, że szczupak ma skrajnie niską zawartość tłuszczu na poziomie 2%, ma tendencję do wysychania. Dlatego właśnie mały ogień i nieprzesadnie długi czas gotowania są wyjątkowo istotne. Ważne jest również to, że szczupaka soli się zawsze dopiero po zakończeniu gotowania – nigdy przed!

Szczupak (kliknij) to ryba, która wyjątkowo dobrze dogaduje się z innymi produktami. Do ryby świetnie pasują migdały i rodzynki, które ciekawie przełamują lekko pikantny smak ryby i dodają jej nuty słodyczy. Amatorzy egzotycznych smaków polecają przyrządzić szczupaka z szafranem i imbirem. Bardzo harmonijne jest też połączenie tejże ryby z koperkiem, estragonem, chrzanem, soczewicą. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na szczupaka smażonego na maśle. Prosto, a ciekawie. W sam raz na rozpoczęcie cudownej przygody z równie cudowną rybą. Smacznego!!!

Składniki:

– 1 kg szczupaka

– pół kostki masła

– pęczek pietruszki

– sól, pieprz

– cytryna

Sposób przygotowania:

Rybę oczyszczamy z łusek i patroszymy. Następnie tniemy na dzwonki o grubości około 3cm. Wymyte solimy i pieprzymy. Wnętrze dzwonków delikatnie smarujemy masłem i wkładamy do nich posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, naszą rybkę smażymy na maśle. Przyozdabiamy według uznania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.