Mam wrażenie, że szczupak to wciąż za mało doceniania ryba. O ile w eleganckich restauracjach możemy ją spotkać, o tyle w domowym zaciszu pojawia się rzadko. Zdecydowanie za rzadko! A szkoda, bo szczupak to niezwykle wdzięczna ryba, która daje wiele możliwości. Niezależnie od tego, jak zostanie przyrządzona – będzie smakować wybornie. Jak smakuje szczupak? Obłędnie! Jego mięso jest niezwykle delikatne, chude, a jednocześnie lekko pikantne. Warto w tym miejscu dodać, że szczupak zawiera znikome ilości tłuszczu, dzięki czemu jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię lub będących na diecie odchudzającej.
Z CZYM TO SIĘ JE?
Szczupak to ryba wszechstronna. Można ją smażyć, gotować, piec w piekarniku. Można grillować, smażyć w głębokim tłuszczu lub serwować w gulaszu. Starsze ryby wykorzystywane są głównie do przyrządzania farszu, zapiekanek, pasztetów i klusek. Ale uwaga! Przez to, że szczupak ma skrajnie niską zawartość tłuszczu na poziomie 2%, ma tendencję do wysychania. Dlatego właśnie mały ogień i nieprzesadnie długi czas gotowania są wyjątkowo istotne. Ważne jest również to, że szczupaka soli się zawsze dopiero po zakończeniu gotowania – nigdy przed!
Szczupak (kliknij) to ryba, która wyjątkowo dobrze dogaduje się z innymi produktami. Do ryby świetnie pasują migdały i rodzynki, które ciekawie przełamują lekko pikantny smak ryby i dodają jej nuty słodyczy. Amatorzy egzotycznych smaków polecają przyrządzić szczupaka z szafranem i imbirem. Bardzo harmonijne jest też połączenie tejże ryby z koperkiem, estragonem, chrzanem, soczewicą. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na szczupaka smażonego na maśle. Prosto, a ciekawie. W sam raz na rozpoczęcie cudownej przygody z równie cudowną rybą. Smacznego!!!
Składniki:
– 1 kg szczupaka
– pół kostki masła
– pęczek pietruszki
– sól, pieprz
– cytryna
Sposób przygotowania:
Rybę oczyszczamy z łusek i patroszymy. Następnie tniemy na dzwonki o grubości około 3cm. Wymyte solimy i pieprzymy. Wnętrze dzwonków delikatnie smarujemy masłem i wkładamy do nich posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, naszą rybkę smażymy na maśle. Przyozdabiamy według uznania.