Mango jak nic innego kojarzy mi się z beztroską, wakacjami i słońcem. Ten egzotyczny owoc zdecydowanie znajduje się na liście moich ulubionych produktów. Jest przyjemnie słodki, a jednocześnie orzeźwiający. Cudownie rozpieszcza zmysły i… kubki smakowe. Z mango można wyczarować wiele. Dziś zaproponuję wam cudowny mus na bazie tego egzotycznego owocu, jak również jogurtu i limonki. Będzie smacznie, obiecuję!
Składniki:
– 2 dojrzałe mango
– 250g jogurtu greckiego
– skórka z 1 limonki
– 1,5 łyżeczki żelatyny
– 1,5 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Owoce mango obierany i pozbawiamy pestki. Żelatynę namaczamy w 1 łyżce wody. Następnie dodajemy łyżkę wrzącej wody i energicznie mieszamy do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Połowę jednego mango kroimy w kostkę. Resztę miksujemy z dodatkiem cukru i jogurtu na gładki mus. Dodajemy żelatynę i znów miksujemy. Gotowy mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki – mniej więcej na 4 godziny. Przed podaniem, mus dekorujemy świeżymi kawałkami mango. Deser możemy podać również w towarzystwie ciasteczka lub biszkoptów. Smacznego!!!