kw. 29

Smaki słonecznej Italii

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Uwielbiam włoskie smaki. Kuchnia włoska jest jedną z moich najbardziej ulubionych. I chyba nie tylko moich, bo wiele osób z całego świata oszalało na punkcie aromatycznych potraw rodem ze słonecznej Italii. Mimo, że kuchnia włoska bywa najczęściej kojarzona z pizzą i spaghetti, to w rzeczywistości nie jest tak oczywista i jednolita. Co region, to inne smaki. Każdy z 20 regionów może poszczycić się własnymi charakterystycznymi receptami kulinarnymi. Zazwyczaj są one zbierane przez lata i przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Dziś Włochy uznawane są także za jednego z największych producentów wina. Nie bez powodu kraj ten bywa nazywany krainą wina. Tutaj wino leje się strumieniami i jest serwowane przy okazji każdego posiłku. Włosi chętnie biesiadują przy suto zastawionych stołach i… towarzyszy im właśnie wino. Do najlepszych win z całą pewnością należą: Piemot i Chianti, które powstaje w Toskanii.

bruschetta z pomidoramiAle zostawmy na chwilę wino i wróćmy do jedzenia. Napisałam wcześniej, że pizza i spaghetti to nie wszystko. We włoskim menu znajdziemy również cudowne tortellini z rozmaitym nadzieniem. Ja osobiście najbardziej lubię tortellini z szynką parmeńską lub serem ricotta połączonym ze szpinakiem. Charakterystycznym włoskim daniem jest również lasagne i ravioli. Włosi nie potrafią obejść się także bez serów. To właśnie one dodają pikanterii i specyficznego smaku poszczególnym potrawom. Bardzo często serwowane są w postaci deski, do win i innych trunków. Uwierzcie mi na słowo – smak sera Gorgonzola dojrzewającego na północy w Lombardii jest tak wyjątkowy, że nie da się go zapomnieć…

Włochy to kraj słynący ze świeżych warzyw i ziół. Dojrzewające w słońcu pomidory smakują tam najlepiej na świecie. Zioła są tak aromatyczne, że powodują pozytywny zawrót głowy. Prawda jest taka, że włoskie dania nie istnieją bez bazylii, oregano, tymianku czy czosnku. Bardzo ważna jest też oliwa z oliwek, która wzbogaca smak wielu potraw i która świetnie smakuje z ciepłą jeszcze bagietką.

deser panna cottaSpytacie na pewno, a co z deserami? Włosi lubią słodycze i to bardzo. W końcu to od nich pochodzą najpyszniejsze smakołyki, jakimi możemy raczyć się również w naszym kraju, choć oczywiście u nas nie smakują one tak wybornie, jak we Włoszech. Mam tu na myśli ciasto tiramisu i deser panna cotta, który powstaje na bazie słodkiej śmietanki. Mówiąc o włoskich deserach nie można zapomnieć o lodach! Włoskie lody to prawdziwa poezja. W żadnym innym zakątku świata nie znajdziemy lepszych.

Ach… troszkę się rozmarzyłam i zatęskniłam za słonecznymi Włochami i ich jedzeniem… Za porannym espresso i południowymi lodami… Za ciepłą bagietką z kroplą oliwy i świeżymi oliwkami. Co by nie mówić, Włochy to idealne miejsce na wakacje – zobacz ofertę noclegów na EDom.pl: http://www.edom.pl/noclegi/it/w%C5%82ochy/.

A już w następnym poście postaram się podzielić z wami jakimś fajnym przepisem na włoskie danie lub deser. Miłego dnia! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.