Przyzwyczailiśmy się do tego, że ukochana zupa z czasów dzieciństwa (słynna pomidorówka) ma kolor soczyście pomarańczowy. Dziś udowodnię wam, że może mieć też odcień bieli. Niemożliwe? A jednak! Taka zupa z pewnością będzie nie lada gratką dla dzieci. Będzie stanowiła też miłą odmianę dla tradycyjnej pomidorówki. Ja zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu.
Przepis nie jest jakoś bardzo skomplikowany. Składniki także są łatwo dostępne. Nic tylko zakasać rękawy i wziąć się za gotowanie. Taka zupka z pewnością sprawdzi się w trakcie jednego z gorących letnich dni. Gdy w niej zasmakujecie będziecie mogli serwować ją także na wczesną kolację. Palce lizać! Cały sekret zupy tkwi w świeżych pomidorach. Najlepiej wybrać te z pobliskiego bazarku, bo tylko one pamiętają jeszcze słońce 🙂
Składniki:
– 2kg dojrzałych pomidorów
– 4 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 300ml wody
– 200ml śmietany (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu)
– 1 łyżka suszonego oregano
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól, świeżo zmielony pieprz
– szczypta cukru
– szczypta mąki kukurydzianej
– 200g pomidorków cherry
Sposób wykonania:
Pracę nad naszą białą pomidorówką rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 250 stopni. W międzyczasie myjemy pomidory, nakłuwamy je widelcem, posypujemy solą i pieprzem, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu. Zapiekamy około 50 minut. Po około 30 minutach zdejmujemy pokrywkę od naczynia żaroodpornego. Gotowe pomidory przecieramy przez sito.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy ze skórki i drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebulę z czosnek. Należy uważać, aby czosnek za bardzo się nie przypalił, bo wtedy stanie się gorzki. Dodajemy 300ml wody. Całość dusimy do momentu, aż zredukujemy połowę wody.
Do cebuli i czosnku dodajemy sok z przetartych pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. W celu zagęszczenia zupki dodajemy odrobinę mąki kukurydzianej.
Pomidorki cherry myjemy i kroimy w połówki, a następie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Podsmażamy około 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą. Gdy będą gotowe podajemy razem z naszą zupą.