Category: produkty tradycyjne

sty 10

Lubuska szynka wędzona – mamy się czym pochwalić!

szynka

Egzotyczne podróże to również oryginalne egzotyczne smaki. Dalekie i bliskie eskapady obfitują w doznania, jakich dostarczają nam hiszpańskie tapas, oryginalna włoska margherita, egipska zupa samak czy też rarytasy z cypryjskiego meze. Tymczasem tuż obok, bardzo niedaleko, bo w województwie lubuskim, mamy ponad 60 przysmaków wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Ostatnio w prestiżowym zestawieniu pojawił się …

Kontynuuj czytanie

lut 18

Leniwe, że palce lizać!

Któż z nas nie lubi leniwych? Dla większości, są one smakiem dzieciństwa i wspomnieniem wakacji u babci. Dziś tradycyjne leniwe możemy spotkać głównie w barach mlecznych. Eleganckie restauracje, czy nowoczesne knajpki nie mają ich w swoim menu. A szkoda. Ale w sumie, to każdy z nas może sobie takie leniwe z dzieciństwa przygotować samodzielnie. Przepis …

Kontynuuj czytanie

lis 01

Lekkostrawna kolacja – pieczony dorsz

dorsz pieczony w ziołach

Dziś w roli głównej ryba – dorsz. Lubicie, jecie? U mnie ryby goszczą bardzo często, zwłaszcza w piątkowe popołudnia. Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb, którą warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i wartości odżywcze. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb w związku ze stosunkowo niewielką ilością kwasów tłuszczowych. …

Kontynuuj czytanie

wrz 12

Tradycyjne smaki – leniwe pierogi

Któż z nas nie zajadał się w dzieciństwie leniwymi. U mnie najlepsze robiła babcia. Zawsze serwowała mi je z dużą ilością bułki tartej i jeszcze większą ilością cukru. Uwielbiałam to! Dziś tradycyjne leniwe możemy spotkać głównie w barach mlecznych. Eleganckie restauracje niestety nie mają ich w swoim menu. Szkoda. W ostatnim czasie tak zachciało mi …

Kontynuuj czytanie

sie 19

Zapiekanka makaronowa z serem cheddar

Zapiekanki… Robi się je dość szybko, a smakują chyba każdemu. Jeszcze nie spotkałam się z osobą, która na widok aromatycznej zapiekanki, kręciłaby nosem. Zapiekanki są bardzo pożywne i bardzo sycące. To świetne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Dziś zaproponuję Wam zapiekankę makaronową z dodatkiem sera cheddar. Będzie aromatycznie i pysznie. Użyty tutaj ser cheddar …

Kontynuuj czytanie

sie 16

Naleśniki kokosowe, że palce lizać!

Któż z nas nie lubi naleśników? To chyba jedno z tych dań, które kochają i dzieci i dorośli. Naleśniki świetnie sprawdzają się na śniadanie, obiad i na deser. Można je przygotować z każdej mąki i z każdym nadzieniem. Dziś zaproponuję Wam bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej i mleczka kokosowego. Cienkie, cudownie pachnące kokosem, na pewno …

Kontynuuj czytanie

lip 14

Wszechstronne, lekkostrawne i dietetyczne – mięso kurczaka

Mięso kurczaka to jedno z najbardziej wszechstronnych i uniwersalnych mięs. Jest soczyste, kruche i miękkie. Po obróbce cieplnej ma delikatny smak i bardzo przyjemny zapach, zwłaszcza jeśli przygotowujemy je w towarzystwie aromatycznych ziół. Kurczak jest znakomity w zasadzie w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony – na zimno i na gorąco. Dobrze smakuje na słodko …

Kontynuuj czytanie

maj 25

Wołowina wraca do łask. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść!

Białko, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, stanowi niezbędny element codziennej diety. Nie powinno więc dziwić zamiłowanie społeczeństwa do mięsa. Większość z nas czerpię siłę i energię z dań mięsnych. Większość z nas z tych samych dań karmi również swój organizm niezbędnymi witaminami, minerałami i składnikami odżywczymi. Faktem jest, że jesteśmy narodem mięsożerców. Prawie 90% Polaków je mięso …

Kontynuuj czytanie

kw. 27

Kakaowe naleśnik z musem bananowo-orzechowym

Dziś będzie prosto i pysznie. W roli głównej pojawią się naleśniki. Nie będą to jednak byle jakie, pierwsze lepsze naleśniki, ale cudownie kakaowe z nadzieniem z banana i masła orzechowego. Jak wiadomo duet bananów i masła sprawdza się zawsze i wszędzie, tak więc uczta dla zmysłów gwarantowana! Jestem pewna, że w kakaowych naleśniczkach zakochają się …

Kontynuuj czytanie

mar 14

Zdrowe kalorie – masło orzechowe

Masło orzechowe to szalenie popularny produkt kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Co więcej, Amerykanie nie wyobrażają sobie życia bez masła orzechowego, dlatego też przynajmniej jeden lub dwa słoiki tego cuda mają zawsze w kuchennej szafce. W czym tkwi fenomen orzechowego specjału i dlaczego warto po niego sięgać?

Kontynuuj czytanie