lip 21

Chłodnik z czerwonej papryki

chłodnik z czerwonej papryki

Dziś mam dla was coś absolutnie smacznego, orzeźwiające go i pożywnego jednocześnie. Jako, że latem staram sie jadać wyłącznie chłodzące posiłki, w roli głównej wystąpi chłodnik. I nie będzie to byle jaki chłodnik, tylko taki z czerwonej papryki, a więc nie tylko pyszny, ale i obfitujący w witaminę C. Robi się go w bardzo prosty sposób i z samych łatwo dostępnych składników. Nie ma tu żadnej filozofii, bowiem osobiście preferują posiłki proste i szybkie w przygotowaniu. Jestem pewna, że ten chłodnik przypadnie wam do gustu. Na wakacyjne obiady będzie jak znalazł!

Składniki:

– 4 czerwone papryki

– cebula

– 2 pomidory

– 2 łyżki oliwy

– 500ml bulionu warzywnego

– sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy  kosteczkę. Pomidory kroimy w mniejsze części i razem z papryką wrzucamy do cebuli. Całość chwilę smażymy. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy mniej więcej kwadrans. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę odstawiamy na bok do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna blendujemy na gładko. Podajemy ze świeżą bagietką lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.