Sty 09

Lecznicze właściwości bazylii

Bazylia (źródło: pinterest)

Bazylia (źródło: pinterest)

Bazylia to przyprawa, którą pokochali Włosi i tak naprawdę nie wyobrażają sobie bez niej życia. W polskiej kuchni, przyprawa ta jest coraz śmielej, coraz chętniej i coraz częściej wykorzystywana. Dodajemy ją zarówno do sałatek, jak i dań na ciepło. Nic w tym dziwnego, bowiem niepozorna bazylia nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także jest skarbnicą cennych dla zdrowia składników, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i nerwowy. Pomaga także w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami.

Mało kto wie, że to aromatyczne i bardzo smaczne zioło, które poprawia smak potraw ma właściwości wzmacniające i pobudzające organizm, a także przeciwzapalne, ściągające, antybakteryjne i przeciwbólowe. Mało kto wie, że dostarcza ona sporo witamin, z witaminą A, C i B5 na czele. Zielone listki posiadają również wiele cennych substancji mineralnych takich, jak: wapń, magnez, żelazo i potas.

Co ciekawe, ten niezwykły dodatek do dań podkręca także metabolizm. Działa również jak lek na stres, przez co polecany jest osobom zabieganym, zapracowanym i żyjącym w ciągłym napięciu. Po zielone zioło warto sięgać także w chwilach kiepskiego nastroju, gdyż ten nastrój skutecznie poprawi. Liczne badania wykazały, że bazylia działa antydepresyjnie, pomaga zwalczyć bezsenność i zmniejsza nadpobudliwość.

Rozprawiając o bazylii warto wspomnieć także o tym, że wyostrza ona zmysły i poprawia pamięć.

Przepisem z bazylią w roli głównej, po który warto sięgnąć jest przepis na Pesto. Nie tylko smakuje ono wyśmienicie, ale także urozmaica wiele potraw. Pesto możecie serwować z makaronami, świeżymi pomidorami, serem mozzarella oraz ulubionym pieczywkiem. Osobiście uwielbiam Pesto z gorącą bagietką. Palce lizać!

Pesto z bazylii (źródło: pinterest)

Pesto z bazylii (źródło: pinterest)

Składniki:

– doniczka bazylii (same listki!)

– 3 łyżki orzeszków pinii

– 3 łyżki startego sera (najlepszy będzie parmezan)

– 2 ząbki czosnku

– oliwa z oliwek

– pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Bazylię, ser, orzeszki pinii oraz oliwę miksujemy na idealnie gładką masę. Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość raz jeszcze miksujemy tak, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.