Category: przyprawy i zioła

lip 26

Prosty sposób na pysznego i dietetycznego kurczaka

kurczak z ziołami

Mięso z kurczaka – powiem Wam dlaczego warto je jeść i w jakiej postaci najlepiej serwować. Podpowiem też, kto szczególnie powinien sięgać po mięso z kurczaka. Podzielę się z Wami także przepisem na mojego ulubionego kurczaka – soczystego i niezwykle aromatycznego. W takim razie do dzieła!

Kontynuuj czytanie

sty 17

Cudowne właściwości imbiru

Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez imbiru. Dodajemy go do dań obiadowych, deserów, herbaty. Nic w tym dziwnego, bowiem imbir cechuje się nie tylko niezwykłym aromatem, ale i smakiem. Lekko pikantny doskonale podkręca smak zwykłych z pozoru potraw. Ale imbir to nie tylko smak i aromat. To także genialne lekarstwo na wiele chorób. …

Kontynuuj czytanie

maj 15

Cichy niszczyciel – chlorek sodu, czyli popularna sól kuchenna

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, jak dużo soli codziennie spożywacie i czy wiecie na jej temat tyle, ile wiedzieć powinniście? Całkiem niedawno trafiłam na stronę (wyrzucsolniczke.pl), którą poleciła mi moja przyjaciółka i nieco się zdziwiłam! Nie wiedziałam, że chlorek sodu, czyli popularna sól kuchenna obecny jest niemalże we wszystkich produktach, które spożywamy, przez co …

Kontynuuj czytanie

kw. 25

Palce lizać! Pieczona kalarepa z młodymi ziemniakami i tymiankiem

Wydaje mi się, że kalarepa jest dzisiaj warzywem dość zapomnianym. Kiedyś królowała na polskich stołach, a dziś pojawia się na nich od czasu do czasu. A szkoda… To niepozorne warzywo jest nie tylko bardzo smaczne, ale także szalenie uniwersalne, wszechstronne i zdrowe! Zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C – niezwykle ważnego …

Kontynuuj czytanie

sty 09

Lecznicze właściwości bazylii

Bazylia to przyprawa, którą pokochali Włosi i tak naprawdę nie wyobrażają sobie bez niej życia. W polskiej kuchni, przyprawa ta jest coraz śmielej, coraz chętniej i coraz częściej wykorzystywana. Dodajemy ją zarówno do sałatek, jak i dań na ciepło. Nic w tym dziwnego, bowiem niepozorna bazylia nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także jest skarbnicą cennych …

Kontynuuj czytanie

gru 16

Zdrowotne właściwości curry

Lubicie potrawy doprawiane curry? I bardzo dobrze! Jedzcie je ze smakiem, a  do późnych lat zachowacie należyte zdrowie i doskonałą formę… Curry to wbrew pozorom nie jedna przyprawa, a cała ich grupa. W zależności od kraju i regionu składa się z kurkumy, cynamonu, czarnego pieprzu, imbiru, kolendry, anyżu i kardamonu. Nazwa przyprawy wywodzi się ze …

Kontynuuj czytanie

lis 25

Zdrowe zioła – rozmaryn

Rozmaryn to bardzo ceniona przyprawa, a jednocześnie zioło, które od wieków stosowane jest w medycynie ludowej. Pomaga zachować wzrok i zapobiega jednej z najczęstszych przyczyn ślepoty, jaką jest zwyrodnienie plamki żółtej. Wykazuje działanie przeciwreumatyczne, chroni nerki, serce, pomaga zachować zdrowie psychiczne i łagodzi stres. Dzięki temu, że przyspiesza regeneracje włosów, łagodzi podrażnienia skóry i opóźnia …

Kontynuuj czytanie

lis 13

Kminek… znaczy zdrowie

Kminek należy do jednych z tych przypraw, w których albo zakochujemy się od pierwszego spróbowania, albo wręcz przeciwnie, krzywimy się z niesmakiem. Kminek to tak specyficzna przyprawa, że większość z nas musi się do niej przyzwyczaić. A przyzwyczaić się do kminku naprawdę warto, gdyż jego właściwości zdrowotne są nieocenione… Już starożytni uważali kminek za jeden …

Kontynuuj czytanie

sie 09

Zioła i przyprawy: tymianek

Tymianek to jedna z przypraw, która jest niezwykle wszechstronna i użyteczna. Posiada moc niejednego (komercyjnego) lekarstwa. Samo słowo tymianek wywodzi się z greckiego „thymon”, co oznacza „odważny”. Nic więc dziwnego, że w czasach starożytnych tymianek uważany był za symbol odwagi i siły. W Polsce stał się znany od momentu panowania królowej Bony. Source: lard.blog87.fc2.com via …

Kontynuuj czytanie