Kwi 25

Palce lizać! Pieczona kalarepa z młodymi ziemniakami i tymiankiem

Pieczona kalarepa z młodymi ziemniakami (źródło: pinterest)

Pieczona kalarepa z młodymi ziemniakami (źródło: pinterest)

Wydaje mi się, że kalarepa jest dzisiaj warzywem dość zapomnianym. Kiedyś królowała na polskich stołach, a dziś pojawia się na nich od czasu do czasu. A szkoda… To niepozorne warzywo jest nie tylko bardzo smaczne, ale także szalenie uniwersalne, wszechstronne i zdrowe!

Zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C – niezwykle ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. W warzywie znajduje się także dużo beta karotenu i przeciwutleniaczy, które zabezpieczają przed nowotworami. I to nie wszystko. Kalarepa to także bogate źródło błonnika, zapewniającego uczucie sytości i ułatwiającego pracę jelit.

Warto również wspomnieć, że zarówno w samej bulwie, jak i liściach kryje się dużo mikroelementów: potasu, jodu, miedzi, fosforu, manganu, wapnia i sodu. W liściach warzywa nie brakuje również dużych ilości żelaza.

Ale wracając do sedna sprawy… Większość osób zajada się kalarepą na surowo, traktując ją jako zdrową i smaczną przekąskę. Ja do niedawna też tak jadłam to genialne warzywo. Jednakże jakiś czas temu odkryłam nowe oblicze kalarepy – pieczonej w towarzystwie młodych ziemniaków i sporej ilości suszonego tymianku. Ten zdecydowanie letni obiad, wyśmienicie smakuje również wiosną. Można zajadać się nim bez żadnych dodatków, jak również z sosem czosnkowym lub vinegrette.

Danie jest pożywne i sycące, a jednocześnie małokaloryczne i lekkostrawne. Można zajadać się nim bez zbędnych wyrzutów sumienia. Smacznego!!!

Składniki na 4 porcje:

– 700g młodych ziemniaków

– 3 kalarepy

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– sok z ¾ cytryny

– sól, tymianek

Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy! W skórce młodych ziemniaków kryje się najwięcej witamin. Umyte ziemniaki kroimy w jednakowej wielkości kawałki, a następnie podgotowujemy przez około 10 minut.

Kalarepy obieramy z twardej skóry i również kroimy na równe części. Ząbki czosnku kroimy w plastry.

Ziemniaki mieszamy z kalarepą i czosnkiem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószamy solą i sporą ilością tymianku. Wrzucamy na blachę i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Danie jest gotowe w momencie, kiedy zarówno ziemniaki, jak i kalarepa będą miękkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.