Maj 20

Smaki prosto z Grecji

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Nie tak dawno temu pisałam Wam o smakach kuchni włoskiej, które należą do moich ulubionych. Dziś zwrócę Waszą uwagę na kuchnię grecką i… greckie smakołyki. Dlaczego? Bo kuchnia ta mimo, iż jest stosunkowo prosta, potrafi rozpalić zmysły i rozpieścić podniebienia najbardziej wymagających. Sekretem kuchni greckiej są miejscowe surowce. Wszystko jest świeże i pachnące.

Fundamentem kuchni greckiej, podobnie jak kuchni włoskiej jest oliwa z oliwek. Stanowi ona podstawę niemal wszystkich greckich dań, służy do smażenia, dodaje się ją do sałatek, jest składnikiem wielu sosów. Co ciekawe, jadąc na wakacje do Grecji nie ma co liczyć na gorące posiłki. Grecy swoje dania serwują w dość letnich temperaturach, twierdząc, że w ten sposób chcą uwypuklić naturalny smak dań.

Nieodzownym elementem uczty greckiej jest wino, z którego Grecja słynie. Nie bez powodu mawia się o Grecji – kraina winem płynąca. Tradycyjny posiłek nie może się też obejść bez zakąsek (zwanych mezedes). Zazwyczaj przekąskami są sery, pieczywo, pasta do chleba. Przekąska musi być ostra, by zaostrzała apetyt. Z bogatej gamy przekąsek, moje serce najbardziej skradły smażone kabaczki i pasta czosnkowa. Smaczne są też kultowe tzatziki czyli pasta z fetą, ogórkiem i czosnkiem.

Bardzo charakterystyczną grecką przekąską są pites – placki przypominające ciasto francuskie. Tak naprawdę można dostać je na każdym kroku.

grecka zupa z krewetkami

grecka zupa z krewetkami

Mam wrażenie, że Grecy nie potrafią żyć bez mięsa. Jadąc na wakacje do Grecji trzeba być przygotowanym na to, że mieszkańcy będą chcieli cały czas raczyć nas baraniną, jagnięciną i wołowiną. Jagnię pieczone z karczochami lub sosem cytrynowym to już klasyka gatunku. Mimo, że osobiście nie jestem bardzo mięsna, to te danie wyjątkowo przypadło mi do gustu. Wiele z dań greckich bazuje też na mięsie mielonym. Najbardziej znana jest musaka, czyli mielone mięso, bakłażany i ser żółty.

W regionach nadmorskich najbardziej popularne są owoce morza, ryby, skorupiaki i mięczaki. Dla tych, co nie jedzą tradycyjnego mięsa, jest to bardzo dobra alternatywa. W Grecji na każdym rynku można kupić ośmiornice, kalmary i krewetki.

szaszłyki z kurczaka

szaszłyki z kurczaka

Grecy uwielbiają także zapiekać różnego rodzaje jarzyny z nadzieniem z serów czy kaszy. Dodatkiem do zapiekanych warzyw jest fava, czyli pasta z groszku. Pycha!

O kuchni greckiej można rozprawiać godzinami. Ale lepsze od rozprawiania na temat greckiego jedzenia jest próbowanie greckich przysmaków. Jeśli nie macie jeszcze planów urlopowych, może dacie się namówić na wakacje w Grecji? Zapewniam, że nie będziecie żałować! Jadąc do Grecji pamiętajcie tylko o odpowiednich noclegach. Osobiście mogę Wam polecić ofertę noclegów na Edom.pl (sama z niej korzystałam). Więcej szczegółów znajdziecie pod adresem: http://www.edom.pl/noclegi/gr/grecja/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.