maj 15

Tahini – smak kuchni z Bliskiego i Dalekiego Wschodu

Tahini to pasta zrobiona ze zmielonych nasion sezamu. Jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu od czterech tysięcy lat. W Polsce Tahini możemy znaleźć między innymi w popularnym hummusie serwowanym w lokalach z kuchnią turecką i arabską, wykorzystywana jest także jako składnik chałwy.

ciasteczka sezamowe tahini

 

Tahini bez dodatków ma gorzki smak, który dodaje potrawom posmaku sezamu. Doskonale komponuje się z miodem, cukrem i melasą. Można ją wykorzystać na przykład do zrobienia ciasteczek sezamowych. W Polsce możemy kupić Tahini w większych supermarketach i w sklepach z arabską żywnością. Pastę możemy także przygotować samemu.

 

Składniki (wersja bliskowschodnia)

  • 10 czubatych łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Ziarna smażymy na patelni, wsypując je na rozgrzaną suchą patelnię. Następnie cały czas mieszając ogrzewamy do momentu zarumienienia i uwolnienia intensywnego zapachu. Następnie przesypujemy je do miseczki i studzimy. Na koniec wsypujemy je do malaksera albo mieszamy blenderem, stopniowo dodając 2 łyżki oliwy wymieszane z 2 łyżkami oleju sezamowego. Całość miksujemy w jednolitą masę. Ważne jest żeby nie przypalić ziaren bo staną się niejadalne.

Skomentuj Anula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.