Lis 25

Zdrowe zioła – rozmaryn

Rozmaryn (źródło: pinterest)

Rozmaryn (źródło: pinterest)

Rozmaryn to bardzo ceniona przyprawa, a jednocześnie zioło, które od wieków stosowane jest w medycynie ludowej. Pomaga zachować wzrok i zapobiega jednej z najczęstszych przyczyn ślepoty, jaką jest zwyrodnienie plamki żółtej. Wykazuje działanie przeciwreumatyczne, chroni nerki, serce, pomaga zachować zdrowie psychiczne i łagodzi stres. Dzięki temu, że przyspiesza regeneracje włosów, łagodzi podrażnienia skóry i opóźnia procesy jej starzenia się jest ważnym składnikiem wielu kosmetyków. I to nie wszystko!

Rozmaryn zalecany jest osobom borykającym się z problemami trawiennymi. Idealnie łagodzi wzdęcia i reguluje pracę jelit. Napar z rozmarynu stosuje się także w skurczach przewodów żółciowych, pęcherzyka żółciowego, czy dróg moczowych. Mało kto wie, że ta wszechstronna roślina pomaga również obniżyć ciśnienie krwi, poprawia krążenie, zmniejsza zastój chłonki i innych płynów ustrojowych. Rozmarynowi przypisuje się też właściwości wzmacniające system odpornościowy.

Rozmaryn znany jest też z tego, że zwiększa sprawność fizyczną i odporność psychiczną. Bardzo często zalecany jest po zabiegach chirurgicznych lub innych chorobach jako środek przyspieszający rekonwalescencję.

Kobiety powinien zainteresować fakt, że rozmaryn pomaga zwalczyć żylaki i skórkę pomarańczową, czyli cellulit. Z kolei olejki na bazie rozmarynu koją bóle głowy, bóle reumatyczne, migreny. Pomagają również ukoić ból kręgosłupa i żołądka. Regulują również cykl menstruacji.

W sezonie jesienno-zimowym rozmaryn jest niezwykle pomocny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębienia i grypy.

Rozmaryn bardzo chętnie wykorzystywany jest w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Poprawia smak mięs, wędlin, jarzyn, ryb, a nawet i ryżu. Kandyzowanymi kwiatami rozmarynu można ozdabiać rozmaite potrawy. Z koeli sama łodyga potrawy może być śmiało wykorzystywana jako szpilka do szaszłyków, które dzięki niej będą bardziej aromatyczne.

Jako, że jestem ogromną fanką pieczonych ziemniaczków, poniżej prezentuję wam genialny przepis na ziemniaki z rozmarynem. Przepis jest szalenie prosty, a gotowa potrawa rozkochuje w sobie swoim smakiem i aromatem. Takie ziemniaki mogłabym jeść codziennie, a nawet i kilka razy dziennie.

Pieczone ziemniaki z rozmarynek (źródło: pinterest)

Pieczone ziemniaki z rozmarynek (źródło: pinterest)

Składniki:

– 1kg ziemniaków

– świeży rozmaryn

– 4 łyżki masła

– ½ szklanki mleka

– sól, pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie bez obierania ze skórki, kroimy w plastry lub jak kto woli w łódeczki. Pokrojone plasterki wrzucamy do miski i mieszamy z solą oraz pieprzem.

Przy użyciu 1 łyżki masła wysmarowujemy naczynie do zapiekania, w którym następnie układamy plasterki ziemniaków. Dobrze by było, żeby jeden plaster zachodził lekko na drugi. Co trzeci plaster wkładamy gałązkę rozmarynu. Całość zalewamy mlekiem i okładamy pozostałymi 3 łyżkami masła. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 30 minut. Przed samym końcem zapiekania, zdejmujemy folię i podpiekamy ziemniaczki na złoty kolor. Podajemy udekorowane świeżym rozmarynem. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.