Sie 27

Aromatyczna zapiekanka z kalafiora i pomidorów

Zapiekanka kalafiorowa

Zapiekanka kalafiorowa

Dawno już nie jadłam kalafiora w wersji zapiekanej. Jakoś nigdy nie miałam czasu, żeby zabrać się za niego bardziej ambitnie. Do tej pory najłatwiej było mi wrzucić warzywo do wrzątku, ugotować i podać z bułką tartą. Aż do teraz! Wczoraj zapragnęłam nieco poeksperymentować, a że akurat miałam pod ręką kalafior, żółty ser i pomidory w puszcze całość ze sobą zapiekłam. Efekt? Palce lizać! 

Zapiekanka z kalafiorem i pomidorami jest daniem smacznym, niezwykle aromatycznym i bardzo pożywnym. Mojej rodzince zasmakowała, więc jestem przekonana, że i waszej przypadnie do gustu. Danie robi się szybko i w nieskomplikowany sposób. Z podanych niżej składników wychodzą 4 porcje, którymi spokojnie najedzą się 4 dorosłe osoby 🙂 Jeśli danego dnia nie zjecie wszystkiego, śmiało możecie odgrzać zapiekankę na następny dzień.

PS. Danie będzie genialnie smakowało nie tylko na obiad, ale także na kolację

Składniki:

– 1 duży kalafior

– pomidory w puszce (najlepiej krojone)

– 1 średnia cebula

– garść posiekanego kopru

– ok. 200g tartego żółtego sera

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy cebulkę. Smażymy ją do momentu, aż nabierze ładnego złocistego koloru. Do cebuli dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy około 5 minut.

Ugotowany kalafior przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Warzywo polewamy pomidorami z cebulką. Posypujemy koperkiem, a następnie tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.