Lis 13

Kminek… znaczy zdrowie

Kminek (źródło: pinterest)

Kminek (źródło: pinterest)

Kminek należy do jednych z tych przypraw, w których albo zakochujemy się od pierwszego spróbowania, albo wręcz przeciwnie, krzywimy się z niesmakiem. Kminek to tak specyficzna przyprawa, że większość z nas musi się do niej przyzwyczaić. A przyzwyczaić się do kminku naprawdę warto, gdyż jego właściwości zdrowotne są nieocenione…

Już starożytni uważali kminek za jeden z najlepszych leków poprawiających trawienie. I mieli rację, gdyż przyprawa ta ma właściwości przeciwskurczowe oraz idealnie łagodzi objawy niestrawności, zwłaszcza wzdęcia. Działa na kolki i skurcze żołądkowe. Co ciekawe, kminek pomaga również obniżyć cholesterol, wspomaga wątrobę, pozytywnie wpływa na układ moczowy oraz dzięki zawartości dużej ilości żelaza, reguluje ilość hemoglobiny we krwi. Mało kto wie, że kminek wpływa odświeżająco na oddech, poprawia apetyt oraz łagodzi skurcze menstruacyjne. Swoje zastosowanie znajduje także w leczeniu biegunki. Bardzo często zioło wykorzystuje się również w leczeniu zapalenia oskrzeli, gardła i kaszlu.

Kminek zwyczajny znany jest również jako środek zwiększający laktację u matek karmiących. Co za tym idzie, świeżo upieczonym mamom zaleca się picie herbatek zawierających kminek.

kminek (źródło: pinterest)

kminek (źródło: pinterest)

Rozcieńczony olejek kminku zwyczajnego jest używany jako skuteczny środek w przypadku świerzbu.

Kminek doskonale sprawdza się również przy komplikacjach związanych z nerkami. Pomaga usunąć piasek i kamienie zalegające w tych narządach. I to nie wszystko. Napar z kminku warto pić także przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Co ciekawe, dzięki swoim właściwościom, przyprawa ta niweluje zawroty głowy, wzmacnia jelita, śledzionę i wątrobę. Kminek pomaga także w komplikacjach związanych z prawidłową pracą trzustki. Jest też pomocny przy wszelkiego rodzaju zadyszkach.

Mało kto wie, że kminek wzmacnia także pracę serca i strukturę naczyń krwionośnych i układu nerwowego. Cechą charakterystyczną kminku jest również działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.

Pieczone ziemniaczki z kminkiem:

– 1kg ziemniaków

– 4 łyżki kminku mielonego

– masło

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, delikatnie solimy, pieprzymy i posypujemy kminkiem. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie układamy do niej ziemniaczki. Każdy z ziemniaków smarujemy niewielką ilością masła. Całość zapiekamy około 40 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Tak upieczone ziemniaki podajemy z ulubioną sałatką. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.