Nie pamiętam już momentu kiedy to stałam się zagorzałą miłośniczką kuchni włoskiej. Wiem tylko tyle, że dziś nie potrafię sobie wyobrazić życia bez włoskich smaków i specjałów. Żadna inna kuchnia nie smakuje mi tak, jak włoska. Żadna inna nie przywodzi na myśl gorącego słońca, gorącej plaży, beztroski…
Source: foodandtravel.com via Danna Lisa on Pinterest
Włoskie potrawy to przede wszystkim świeże warzywa i aromatyczne zioła. Wystarczy tylko raz ich spróbować, by na dobre się zakochać. Jednym z bardziej ulubionych włoskich dań jest MINESTRONE, zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, pomidorów i marchwi. W niektórych przepisach istnieje też szpinak, ale jeśli ktoś nie lubi, nie musi go dodawać. Można ją podawać zarówno z makaronem, ryżem, jak i grzankami. Mogę śmiało powiedzieć, że bez tej zupy wakacje dla mnie nie istnieją. Mogę jeść ją każdego dnia, a i tak nigdy nie mam dość.
MINESTRONE można przygotowywać na różne sposoby. Ja podzielę się z Wami swoim ulubionym przepisem. Dzięki niemu zupa jest bajecznie prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
2 marchwie
250g fasolki szparagowej
300g cukinii
2-3 świeże pomidory
1l bulionu warzywnego
Puszka zielonego groszku
Sól
Pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Bazylia
Czosnek
Tymianek
3 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i oczyścić, a następnie pokroić: cukinię w plasterki, marchew w słupki, a pomidory (wcześniej sparzone!) w ćwiartki. Czosnek bardzo drobno posiekać, a najlepiej przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać olej, lekko podgrzać, a następnie wrzucić czosnek. Musicie pamiętać, by go nie przypalić, bo wtedy stanie się gorzki i niezbyt smaczny. Gdy czosnek będzie lekko rumiany, wrzucamy marchew i fasolkę. Całość dusimy około 3 minut. Wlewamy bulion i po około 5 minutach dodajemy pomidory z cukinią. Chwilkę dusimy i następnie dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek i posypujemy startym parmezanem. Dodajemy ugotowany makaron lub grzanki. Całość możemy też udekorować listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
2 pings