lip 16

MINESTRONE – klasyczna włoska zupa jarzynowa

Nie pamiętam już momentu kiedy to stałam się zagorzałą miłośniczką kuchni włoskiej. Wiem tylko tyle, że dziś nie potrafię sobie wyobrazić życia bez włoskich smaków i specjałów. Żadna inna kuchnia nie smakuje mi tak, jak włoska. Żadna inna nie przywodzi na myśl gorącego słońca, gorącej plaży, beztroski…

minestrone po włosku

Source: foodandtravel.com via Danna Lisa on Pinterest

Włoskie potrawy to przede wszystkim świeże warzywa i aromatyczne zioła. Wystarczy tylko raz ich spróbować, by na dobre się zakochać. Jednym z bardziej ulubionych włoskich dań jest MINESTRONE, zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, pomidorów i marchwi. W niektórych przepisach istnieje też szpinak, ale jeśli ktoś nie lubi, nie musi go dodawać. Można ją podawać zarówno z makaronem, ryżem, jak i grzankami. Mogę śmiało powiedzieć, że bez tej zupy wakacje dla mnie nie istnieją. Mogę jeść ją każdego dnia, a i tak nigdy nie mam dość.

MINESTRONE można przygotowywać na różne sposoby. Ja podzielę się z Wami swoim ulubionym przepisem. Dzięki niemu zupa jest bajecznie prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

2 marchwie

250g fasolki szparagowej

300g cukinii

2-3 świeże pomidory

1l bulionu warzywnego

Puszka zielonego groszku

Sól

Pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Bazylia

Czosnek

Tymianek

3 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i oczyścić, a następnie pokroić: cukinię w plasterki, marchew w słupki, a pomidory (wcześniej sparzone!) w ćwiartki. Czosnek bardzo drobno posiekać, a najlepiej przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać olej, lekko podgrzać, a następnie wrzucić czosnek. Musicie pamiętać, by go nie przypalić, bo wtedy stanie się gorzki i niezbyt smaczny. Gdy czosnek będzie lekko rumiany, wrzucamy marchew i fasolkę. Całość dusimy około 3 minut. Wlewamy bulion i po około 5 minutach dodajemy pomidory z cukinią. Chwilkę dusimy i następnie dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek i posypujemy startym parmezanem. Dodajemy ugotowany makaron lub grzanki. Całość możemy też udekorować listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.