Tradycyjna kuchnia mroźnej północy nie jest przepełniona wyrafinowanymi daniami, a wegetarianin znajdzie tam tyle warzyw i owoców, co zielonej trawy zimą… W zamian za to można w Norwegii, Grenlandii oraz w szwedzkiej i fińskiej części Laponii zasmakować w tłustym mięsiwie, które daje energię do zmagania się z zimnem. Source: all-things-bright-and-beyootiful.tumblr.com via Natalie on Pinterest
Category: zwyczaje kulinarne
maj 05
Niesmaczne wspomnienia kulinarne z podróży
Zupa z grzyba rosnącego w gąsienicy, oko tuńczyka, tarantule z Kambodży, kaczy płód i wino z mysich noworodków to moim zdaniem jedne z najgorszych wspomnień kulinarnych, jakie można przywieźć z podróży. Jeżeli chcecie poznać dokładniej egzotyczne dania, które można spróbować podczas wycieczki to zapraszam do nieco wstrząsającej i całkowicie pozbawionej smaku lektury…
kw. 12
Kuchnia azjatycka: sztuka jedzenia pałeczkami
W kulturze azjatyckiej jedzenie pałeczkami to nie tylko sposób spożywania posiłku, ale cała filozofia. Pałeczki nie są zwykłymi sztućcami, należy więc umieć się z nimi prawidłowo obchodzić – by uniknąć niefortunnej, a niekiedy wręcz obraźliwej gafy. Warto jednak opanować sztukę jedzenia pałeczkami. Nie jest to nic trudnego, wymaga tylko trochę wprawy.
- 1
- 2