Mięso z kurczaka – powiem Wam dlaczego warto je jeść i w jakiej postaci najlepiej serwować. Podpowiem też, kto szczególnie powinien sięgać po mięso z kurczaka. Podzielę się z Wami także przepisem na mojego ulubionego kurczaka – soczystego i niezwykle aromatycznego. W takim razie do dzieła!
Zacznijmy od tego, że kurczak to jedno z najzdrowszych i najbardziej lekkostrawnych mięs. Można się nim zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia. Co więcej – specjaliści od zdrowego żywienia twierdzą, że dietetyczny kurczak to najlepszy sprzymierzeniec smukłych kształtów. Powinny zajadać się nim osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów, jak również ci wszyscy, którzy pracują nad rozbudowaniem masy mięśniowej. Mięso z kurczaka to także najlepsza propozycja dla małych dzieci i ludzi starszych, u których przewód pokarmowy jest bardzo delikatny. Dania z kurczaka powinny jeść także osoby, które na co dzień uskarżają się na przewód pokarmowy lub długotrwale chorują na schorzenia przewodu pokarmowego.
Dania z kurczaka stanowią świetną propozycję nie tylko na obiad, ale także na kolację. Bo… kurczaka można jeść na kolację, a będąc na diecie – nawet trzeba! Mięso z kurczaka zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Jest też doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Syci i daje uczucie pełnego brzucha na długi czas.
Dania z kurczakiem mają to do siebie, że w każdej postaci smakują wybornie. Oczywiście kurczaka można usmażyć (aczkolwiek nie polecam tego osobom będącym na diecie), udusić lub upiec. Można też przygotować go na parze. Wówczas będzie jeszcze mniej kaloryczny i jeszcze bardziej lekkostrawny. A teraz do rzeczy – jak przyrządzić kurczaka? Poniżej mój ulubiony przepis na piersi kurczaka zapiekane w piekarniku z ziołami. Kurczaka przygotowuje się w oka mgnieniu, a potem chwilę piecze w piekarniku i gotowe. Nie ma tu żadnego tłuszczu, ani innych zbędnych dodatków. Jest tylko dietetyczny kurczak i zioła 🙂
Składniki (na 2 porcje):
– 2 piersi z kurczaka ( u mnie kurczak zagrodowy z Podlasia)
– sól
– pieprz
– mielona słodka papryka
– czosnek niedźwiedzi
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i osuszamy przy pomocy ręczników papierowych. Nacieramy małą ilością soli i pieprzu. Posypujemy słodką papryką i dużą ilością czosnku niedźwiedziego. Każdą pierś zawijamy osobno w folię aluminiową. Mięsko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Smacznego!!!