Tymianek to jedna z przypraw, która jest niezwykle wszechstronna i użyteczna. Posiada moc niejednego (komercyjnego) lekarstwa. Samo słowo tymianek wywodzi się z greckiego „thymon”, co oznacza „odważny”. Nic więc dziwnego, że w czasach starożytnych tymianek uważany był za symbol odwagi i siły. W Polsce stał się znany od momentu panowania królowej Bony.
Source: lard.blog87.fc2.com via Christina on Pinterest
Roślina ta pochodzi z regionów Morza Śródziemnego. Uprawiana jest zarówno w Europie i Azji, jak również w Afryce. Charakteryzuje się niezwykle silnym aromatem. Najsmaczniejszymi częściami rośliny są liście oraz kwiaty odcięte z łodygi na wysokości 6 cm od ziemi.
W dzisiejszych czasach tymianek z powodzeniem używany jest w farmakologii, dermatologii oraz branży drogeryjnej. Preparaty z tymiankiem stosuje się w niedokrwistości, nieżytach żołądka oraz w przypadku nerwicy wegetatywnej. Roślina ta z powodzeniem wykorzystywana jest do usprawnienia procesów trawiennych, jak również do walki z długotrwałym zmęczeniem.
Tymianek idealnie spisuje się również w kuchni, nadając potrawom żywszego i bardziej wyrazistego smaku. Doskonale smakuje w połączeniu z mięsami (cielęciną, wołowiną), pikantnymi sosami, a także zupami grochowymi i fasolowymi. Tymiankiem przyprawia się bigos, pasztety, a nawet i pizzę.
Moim ulubionym daniem są smażone ziemniaczki z tymiankiem i czosnkiem. Można podawać je samodzielnie, jako smaczną przekąskę lub w połączeniu z mięsem. Ziemniaczki z tymiankiem doskonale spiszą się podczas rodzinnego obiadu lub w trakcie wizyty przyjaciół. Pamiętajcie, by podawać je na ciepło. Będą nie tylko wykwintnie smakować, ale i uwodzić wyjątkowym aromatem.
Source: taste.com.au via Nikki on Pinterest
Aby przyrządzić ziemniaki w towarzystwie tymianku i czosnku, potrzebujemy:
– 10 średnich młodych ziemniaków
– 3 średnie cebule
– 70g masła
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczkę tymianku
– oliwę z oliwek
– przyprawy: sól i pieprz do smaku – te i inne przyprawy znajdziesz na aro.makro.pl
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, ewentualnie przeciskamy przez praskę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach (ze skórką) na półtwardo. Po wystygnięciu kroimy je w plastry lub bardziej efektowne łódeczki. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, najlepiej do momentu, aż będzie lekko rumiana. Dodajemy do niej tymianek, a następnie ziemniaki i masło. Całość smażymy, od czasu do czasu mieszając tak, by nie przywarło do patelni lub garnka. Na końcu dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy, aby wszystkie smaki i przyprawy ładnie się ze sobą połączyły. Przekładamy do miseczek i dekorujemy listkami świeżego tymianku. Smacznego!!!