Dziś mam dla was coś absolutnie smacznego, orzeźwiające go i pożywnego jednocześnie. Jako, że latem staram sie jadać wyłącznie chłodzące posiłki, w roli głównej wystąpi chłodnik. I nie będzie to byle jaki chłodnik, tylko taki z czerwonej papryki, a więc nie tylko pyszny, ale i obfitujący w witaminę C. Robi się go w bardzo prosty sposób i z samych łatwo dostępnych składników. Nie ma tu żadnej filozofii, bowiem osobiście preferują posiłki proste i szybkie w przygotowaniu. Jestem pewna, że ten chłodnik przypadnie wam do gustu. Na wakacyjne obiady będzie jak znalazł!
Składniki:
– 4 czerwone papryki
– cebula
– 2 pomidory
– 2 łyżki oliwy
– 500ml bulionu warzywnego
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy kosteczkę. Pomidory kroimy w mniejsze części i razem z papryką wrzucamy do cebuli. Całość chwilę smażymy. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy mniej więcej kwadrans. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę odstawiamy na bok do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna blendujemy na gładko. Podajemy ze świeżą bagietką lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!!!