grudzień 21

Fit brownie czekoladowe

fit ciasto czekoladowe

Czy są na sali wielbiciele czekoladowych wypieków? Większość ciast z czekoladą w roli głównej jest bardzo kaloryczna. Tymczasem ja mam dla was zdrowszą i mniej kaloryczną wersję czekoladowego ciacha. Ciacho jest mocno czekoladowe i przyjemnie wilgotne. Dodatek wanilii fajnie podkręca smak czekolady, a skórka z pomarańczy nadaje ciastu wspaniały aromat. Tak naprawdę tym ciastem możecie zajadać się bez wyrzutów sumienia. Jedna porcja ma około 270 kalorii. Ciacho sprawdzi się na podwieczorek, do ulubionej kawy. Może też być jedną z propozycji na świąteczny stół. Ja na pewno zrobię je na Boże Narodzenie!

Składniki:

– 4 jajka

– 200g dobrej gorzkiej czekolady

– 1,5 szklanki mąki migdałowej

– 1 łyżka oleju kokosowego

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 szklanki miodu (u mnie lipowy)

– pestki z laski wanilii

– sok + skórka starta z jednej pomarańczy

Sposób wykonania:

Jajka rozbełtać mikserem. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Do jajek dodać skórę i sok z pomarańczy. Cały czas mieszając dodać pestki wanilii oraz miód. Wlać czekoladę. Delikatnie wmieszać proszek do pieczenia i mąkę. Całość delikatnie, aczkolwiek dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić olejem. Przelać do niej ciasto. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.