Halibuty to jedna z tych ryb, którą po prostu trzeba spróbować. Do najtańszych nie należy, ale za to ma wyborny smak i stosunkowo małą ilość ości. Halibut jest też cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, a także magnezu, selenu, potasu i fosforu. Idealny halibut to ten w ziołach. Danie robi się w bardzo prosty i szybko sposób. Nie wiem czy nie jest to najprostszy sposób na rybę. Jednocześnie jest to jeden z najbardziej ciekawych sposobów na rybę, gdyż w takim wydaniu halibut smakuje naprawdę doskonale. Na pewno warto się skusić!
Składniki na halibuta w ziołach:
– 500g filetów z halibuta
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanej bazylii
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sól
Sposób przygotowania:
Halibuta doprawiamy solą. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i smażymy na niej filety – mniej więcej 4 minuty na każdą stronę. Pozostałą część oliwy mieszamy z musztardą i octem. Usmażoną rybę skrapiamy przygotowanym dressingiem. Posypujemy ziołami. Smacznego!!!