Kaszotto to jedno z moich ulubionych dań. Szybko się robi, a smakuje niesamowicie. Przy okazji jest zdrowe i bardzo pożywne. Kaszotto można przygotować z czego tylko ma się ochotę. Podstawa, a więc kasza (tutaj panuje duża dowolność) pozostaje bez zmian, za to zmieniać mogą się dodatki. Możemy przygotować kaszotto z kurczakiem lub warzywami, a także kurkami. Sezon na grzyby hula w najlepsze. Z pewnością większość z wam posiada już jakieś zapasy. Jeśli nie, to można udać się do marketu i tam na pewno dostaniecie kurki.
Składniki:
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– olej
– woreczek kaszy gryczanej
– około 200g kurek
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. W tym czasie zagotowujemy wodę na kaszę. Na dość dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy czosnek i całość jeszcze przez moment podsmażamy, uważając aby czosnek nie zarumienił się zbyt mocno.
Umyte i osuszone kurki dorzucamy do cebuli i czosnku. Smażymy przez kilka minut. Na sam koniec na patelnię wrzucamy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą natką pietruszki. Smacznego!!!
Ps. do przygotowania tego dania możecie również użyć innych grzybów. Świetnie sprawdzą się prawdziwki lub borowiki.