Pierogi to moja popisowa potrawa świąteczna, jednocześnie wigilijne „must have”. Z żadnego innego dania nie jestem tak dumna, jak z pierogów właśnie. Doskonale pamiętam swój pierwszy pieróg. Dość duży i masywny, po brzeg wypchany nadzieniem, z obowiązkową falbanką na końcu… Ach! Byłam z niego szalenie dumna. Pierogi nauczyła lepić mnie moja babcia, aczkolwiek idealny przepis …
Category: polskie smaki
gru 16
Zdrowotne właściwości curry
Lubicie potrawy doprawiane curry? I bardzo dobrze! Jedzcie je ze smakiem, a do późnych lat zachowacie należyte zdrowie i doskonałą formę… Curry to wbrew pozorom nie jedna przyprawa, a cała ich grupa. W zależności od kraju i regionu składa się z kurkumy, cynamonu, czarnego pieprzu, imbiru, kolendry, anyżu i kardamonu. Nazwa przyprawy wywodzi się ze …
lis 25
Zdrowe zioła – rozmaryn
Rozmaryn to bardzo ceniona przyprawa, a jednocześnie zioło, które od wieków stosowane jest w medycynie ludowej. Pomaga zachować wzrok i zapobiega jednej z najczęstszych przyczyn ślepoty, jaką jest zwyrodnienie plamki żółtej. Wykazuje działanie przeciwreumatyczne, chroni nerki, serce, pomaga zachować zdrowie psychiczne i łagodzi stres. Dzięki temu, że przyspiesza regeneracje włosów, łagodzi podrażnienia skóry i opóźnia …
lis 13
Kminek… znaczy zdrowie
Kminek należy do jednych z tych przypraw, w których albo zakochujemy się od pierwszego spróbowania, albo wręcz przeciwnie, krzywimy się z niesmakiem. Kminek to tak specyficzna przyprawa, że większość z nas musi się do niej przyzwyczaić. A przyzwyczaić się do kminku naprawdę warto, gdyż jego właściwości zdrowotne są nieocenione… Już starożytni uważali kminek za jeden …
paź 23
Zdrowy obiad – krem z brokułów
Kocham brokuły! Mogłabym zajadać się nimi codziennie i pewnie nigdy nie miałabym dość. W mojej kuchni brokuły pojawiają się na sto różnych sposobów – jako składnik sałatek lub zapiekanek, a także jako osobne danie, np. z podsmażaną bułką tartą. W ostatnim czasie upodobałam sobie brokuły w postaci lekkiego i delikatnego kremu… Jest pyszny i niezwykle …
paź 13
Po prostu… kopytka
Kopytka… któż z nas nie zajadał się nimi w dzieciństwie? Któż z nas nie zajada się nimi teraz? Ja osobiście pałaszowałam je zawsze, kiedy tylko jeździłam do babci. To było takie moje szczególne zamówienie przed wizytą u niej. Kopytka uwielbiałam i uwielbiam jeść na sto różnych sposobów. Wybornie smakują z sosem grzybowym (kurkowym lub pieczarkowym), …
wrz 26
Smaczne zakończenie lata… tort truskawkowy
Kocham truskawki i nie wyobrażam sobie bez nich życia… Doskonale pamiętam, jak będąc małą dziewczynką, w każde wakacje jeździłam do babci, która w przydomowym ogródku hodowała pyszne truskaweczki. Smakowały one tak wyjątkowo i były tak słodkie, że nie mogłam im się oprzeć. Objadałam się nimi aż do bólu brzucha. Moja kochana babunia w każde wakacje …
wrz 10
Smaki dzieciństwa – leniwe pierogi
Ze smaków dzieciństwa, obok łakoci mojej babci, doskonale pamiętam leniwe pierogi, które moja mama przygotowywała mi w niemalże każdy weekend. Danie to było tak pyszne, że nigdy mi się nie znudziło i nigdy nie miałam go dość. Najbardziej lubiłam kluski leniwe z bułką tartą i dużą ilością cukru. Ach… wspomnienia, wspomnienia
sie 28
Tradycyjny jabłecznik z włoskim charakterem
Jakie są wasze najpiękniejsze wspomnienia z wakacji? Moje to te spędzone u kochanej babuni na wsi. Żadne inne wakacje nie były później tak pełne szczęścia i beztroskiej zabawy, jak tamte. Żadne inne nie były też tak smaczne jak tamte. Po dziś dzień doskonale pamiętam, jak boso biegałam po trawie zroszonej rosą. Po dziś dzień pamiętam …
sie 19
Pomysł na… pyszny deser cappuccino z czerwonych owoców
Sezon malinowy trwa w najlepsze. Warto więc wykorzystać go w stu procentach. Dlaczego? Bo maliny są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Mało kto wie, że te słodkie owoce działają uspokajająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że maliny wspomagają leczenie anemii, regulują gospodarkę wodno–elektrolitową organizmu, opóźniają procesy starzenia się, …