Category: polskie smaki

kw. 13

Jajka faszerowane pieczarkami

Święta tuż, tuż. Czas zatem zakasać rękawy i powoli brać się za pichcenie wielkanocnych smakołyków. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez słodkich mazurków, bab i faszerowanych jajek. Te ostatnie od jakiegoś czasu przygotowuję w pełni samodzielnie i muszę przyznać, że wychodzą mi całkiem nieźle. Wcześniej faszerowanymi jajkami zajmowała się moja babcia. Później rarytasy te należały do …

Kontynuuj czytanie

kw. 11

Zdrowsza wersja mielonych – kotlety z kaszy gryczanej

Nie ma chyba polskiego domu, w którym na stole nie gościłyby mielone! Doskonale pamiętam niedzielne obiadki, kiedy to na talerzu główną rolę odgrywał kotlet mielony, a towarzyszyły mu ziemniaki i młoda kapustka. Niby dobre, ale czy do końca zdrowe? Mnie na pewno na zdrowie to nie wyszło. A co powiecie na nieco zdrowszą, bardziej lekkostrawną …

Kontynuuj czytanie

mar 24

Czas na słodkie co nieco: jabłka pod kruszonką

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam słodycze! Co więcej, nie wyobrażam sobie życia bez słodkości. Niestety, w raz z nadejściem wiosny staram się ograniczać do minimum słodkie rarytasy. Rezygnuję z batonów, ciast i ciasteczek. Z bólem serca odmawiam sobie lodów. Jednakże jednej rzeczy nigdy sobie nie odmówię. Nigdy nie zrezygnuję z jabłek pod kruszonką. …

Kontynuuj czytanie

mar 17

Smaczna, zdrowa i pożywna – zupa krem z zielonego groszku

Chyba nic tak nie kojarzy się z wiosną, jak kolor zielony. Aby szybciej przywołać upragnioną porę roku, od jakiegoś już czasu z upodobaniem gotuję dania i potrawy w kolorze soczystej zieleni. Naiwnie wierzę, że dzięki temu, wiosna zagości u nas szybciej, niż miała to w planach 😉 Nie tak dawno temu, w jednej z kobiecych …

Kontynuuj czytanie

mar 07

Cepeliny, czyli polskie kartacze

Od zawsze myślałam, że kartacz to danie typowo litewskie. Ostatnio jednak ktoś mi powiedział, że jest ono tradycyjnym daniem polskim, serwowanym głównie na Suwalszczyźnie. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny, które wyglądają i smakują bardzo podobnie, co nasze polskie danie. Kartacz to nic innego, jak ziemniaczany klops nadziany mięsem mielonym, najczęściej suto przyprawionym czosnkiem. Można podawać …

Kontynuuj czytanie

lut 14

Zupa-krem ze szpinaku

Lekko pikantna zupa krem o wspaniałym aromacie i cudownie zielonym kolorze. Doprawiona cebulką, czosnkiem i świeżym imbirem… Genialnie rozgrzewa, zaspokaja nawet największy głód, a do tego odżywia i dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych. Fanką szpinaku jestem od kilku już lat. Gdybym tylko mogła, jadłabym go garściami, codziennie, a nawet i kilka razy dziennie. O …

Kontynuuj czytanie

lut 10

Kotleciki z zielonej soczewicy

Dania wegetariańskie coraz częściej i coraz śmielej goszczą na naszych polskich stołach. Nic w tym dziwnego, bowiem są niesamowicie dobre, zdrowe i lekkostrawne. Można serwować je na sto różnych sposobów i mieć pewność, że zawsze zachwycą… Co ciekawe, po dania wegetariańskie chętnie sięgają też osoby, które na co dzień nie odmawiają sobie mięsa. Takie zróżnicowanie …

Kontynuuj czytanie

sty 26

Krem z gruszki i pietruszki

Nigdy nie przepadałam za tradycyjnymi polskimi zupami. Nigdy nie byłam fanką ani pomidorowej z ryżem, ani też rosołu na bazie kurczaka. Za to kremy pokochałam od pierwszego spróbowania. Nie wiem do końca w czym tkwi ich sekret, że straciłam dla nich i głowę i serce. Jedno jest jednak pewne… delikatnymi kremami mogłabym zajadać się od …

Kontynuuj czytanie

sty 09

Lecznicze właściwości bazylii

Bazylia to przyprawa, którą pokochali Włosi i tak naprawdę nie wyobrażają sobie bez niej życia. W polskiej kuchni, przyprawa ta jest coraz śmielej, coraz chętniej i coraz częściej wykorzystywana. Dodajemy ją zarówno do sałatek, jak i dań na ciepło. Nic w tym dziwnego, bowiem niepozorna bazylia nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także jest skarbnicą cennych …

Kontynuuj czytanie

gru 23

Przepis na święta – szybka sałata śledziowa

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Czas zatem rozpocząć kuchenne rewolucje. Jeśli tak, jak ja należycie do tych zabieganych i zapracowanych, a co za tym idzie, nie macie zbyt dużo czasu na świąteczne gotowanie, z pewnością lubicie przepisy, które realizuje się w oka mgnieniu. Przepisem, którym dzisiaj podzielę się z wami jest przepis na …

Kontynuuj czytanie