Uwielbiam ciasta! Nie ukrywam, że od pewnego czasu piekę je nałogowo. Takie rarytasy doskonale sprawdzają się na drugie śniadanie (do popołudniowej kawy są jak znalazł) oraz na deser. Jakiś czas temu moje serce skradła pewna tarta z migdałami w roli głównej. Ciasto jest niesamowicie smaczne, ale jednocześnie bardzo słodkie. Idealnie zaspokaja ochotę na słodycze. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Wystarczy tylko zmieszać ze sobą 5 składników, wsadzić ciasto do piekarnika i odczekać pół godziny. Ważne! Do przygotowania ciasta migdałowego nie używamy mąki. W jej roli występują tu zmielone migdały. Dzięki temu ciasto jest idealnym rarytasem dla osób uczulonych na gluten.
Składniki:
– 3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
– 100g cukru (może być ksylitol)
– ½ łyżeczki cynamonu
– 150g zmielonych migdałów
– skórka starta z 1 niewielkiej cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Jajka ubijamy z cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Im dłużej będziemy ubijać, tym lepiej. Dodajemy migdały i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23cm (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy około 35 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie nie do końca gotowe, koniecznie wydłużamy czas pieczenia. Gotowe ciasto wyjmujemy i studzimy. Podajemy samodzielnie lub z gałką lodów waniliowych.
*** Pamiętajcie, że jeśli zbyt krótko będziecie ubijać jajka z cukrem, tym dłużej później ciasto będzie musiało siedzieć w piekarniku.