Category: Smaki świata

lip 17

Największa Pizza w Toruniu – Don Corleone Pizza

Toruń jest jednym z najstarszych miast Polski, pełnym atrakcji dla turystów i wyróżniającym się pod względem zabytkowej architektury. To świetne miejsce na weekendowy wyjazd, a także dłuższy urlop. W czasie zwiedzania i odkrywania nowych zakątków tego historycznego miasta na pewno zgłodniejemy. Warto wtedy spróbować jedynej w swoim rodzaju, największej pizzy w Toruniu o średnicy 71 …

Kontynuuj czytanie

cze 24

Letnie smaki: mus z mango

lekki mus mango

Mango jak nic innego kojarzy mi się z beztroską, wakacjami i słońcem. Ten egzotyczny owoc zdecydowanie znajduje się na liście moich ulubionych produktów. Jest przyjemnie słodki, a jednocześnie orzeźwiający. Cudownie rozpieszcza zmysły i… kubki smakowe. Z mango można wyczarować wiele. Dziś zaproponuję wam cudowny mus na bazie tego egzotycznego owocu, jak również jogurtu i limonki. …

Kontynuuj czytanie

cze 14

Sos tzatziki – idealny na letnie dni

sos tzatziki

Z czym najbardziej kojarzy się wam sos tzatziki? Hmm… coś mi się wydaje, że z grillowaniem. Mnie z gorącą Grecją i wakacjami. Bo zazwyczaj na wakacjach raczę się białym przysmakiem. Ogromną zaletą sosu tzatziki jest to, że przygotowuje się go w bardzo prosty sposób a smakuje bajecznie! Owszem, tzatziki można kupić w sklepie, ale po …

Kontynuuj czytanie

maj 20

Pyszne i pożywne śniadanie: szakszuka

przepis na szakszuke

Dziś mam dla was danie iście egzotyczne. Szakszuka ( z tłumaczenia wielki bałagan) to specjał kuchni tunezyjskiej. Danie podawane jest także w Egipcie, Maroku oraz Izraelu. Potrawa składa się z jajek, pomidorów, cebuli i opcjonalnie papryki. Jest szalenie prosta w przygotowaniu, gdyż wszystko przygotowuje się na jednej patelni i obłędnie smaczna. Ja swoją przygodę z …

Kontynuuj czytanie

maj 13

Smaki Europy: kiełbaski w winie

My Polacy uwielbiamy mięso i kiełbasę. Raczymy się nimi nie tylko od święta czy przy okazji grillowania, ale również na co dzień. Dziś mam dla was coś absolutnie fantastycznego. Fani białych kiełbasek powinni być zadowoleni. Co powiecie na kiełbaski w winie? Brzmi dość intrygująco, a jednocześnie pysznie – prawda? I tak też jest. To danie …

Kontynuuj czytanie

kw. 19

Pudding chia, że palce lizać!

czekoladowy pudding chia

Cały świat oszalał na punkcie maleńkich nasionek chia. Nic w tym dziwnego, gdyż są to bardzo zdrowe i bardzo pożywne nasionka. Obfitują w błonnik pokarmowe i zdrowe tłuszcze. Znajdziemy w nich zarówno Omega-3, jak i Omega-6. Chia najlepiej smakują w postaci puddingu – kokosowego, mlecznego, czekoladowego. Ja dziś zaproponuję wam czekoladowy pudding chia. Z czym …

Kontynuuj czytanie

lut 25

Prosty przepis na guacamole

Guacamole, czyli pasta z owoców awokado to przysmak kuchni meksykańskiej. Można się nią zajadać solo lub w towarzystwie nachosów, ewentualnie bagietki. Guacamole jest synonimem zdrowego jedzenia, dlatego bardzo często gości na stołach fanów racjonalnego odżywiania się. Prawdziwymi fanami guacamole są weganie. Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, aczkolwiek istnieje wiele przepisów na zieloną pastę. Guacamole może …

Kontynuuj czytanie

sty 12

Bruschetta…

Dziś będzie po włosku… Śnieg za oknem i niskie temperatur jakoś mnie nie nastrajają. Staram się więc ratować jak tylko mogę. A czy może być coś lepszego od włoskich przysmaków? Nie wiem jak Wam, ale mi kuchnia włoska kojarzy się ze słońcem, beztroską i… cudownym lenistwem. Dlatego chcąc się odrobinę porozpieszczać, serwuję sobie włoskie przekąski. …

Kontynuuj czytanie

sie 16

Naleśniki kokosowe, że palce lizać!

Któż z nas nie lubi naleśników? To chyba jedno z tych dań, które kochają i dzieci i dorośli. Naleśniki świetnie sprawdzają się na śniadanie, obiad i na deser. Można je przygotować z każdej mąki i z każdym nadzieniem. Dziś zaproponuję Wam bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej i mleczka kokosowego. Cienkie, cudownie pachnące kokosem, na pewno …

Kontynuuj czytanie

cze 13

Tosty francuskie z delikatnym kozim serem i figą

Są dwie rzeczy, którym nie mogę się oprzeć. Jedną z tych rzeczy jest ser kozi. Drugą – świeże figi. Połączenie tych dwóch produktów i podanie ich na tostach francuskich zapewni nam prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ja uważam, że właśnie tak smakuje niebo. Takie tosty francuskie z serem (kliknij) możecie śmiało zaserwować na śniadanie swojej drugiej połówce. …

Kontynuuj czytanie