kw. 15

Domowy cheesburger

źródło: makro.pl

źródło: makro.pl

Dzisiejszy wpis poświęcimy dla klasyka nad klasykami – nieśmiertelną kanapkę, która swoją prostotą i smakiem potrafi przyćmić niejedno danie. Jak już pewnie przeczytaliście w tytule, dziś królem postu będzie cheesburger. Są tacy, którzy potrafią zjeść kilka sztuk tego cuda i to za jednym razem. Może ja, aż tak zachłanna nie jestem, ale przyznaję, że dobrym cheesburgerem (czytaj: domowym) nigdy nie pogardzę.

Prawda jest taka, że kultowa kanapka w domowym wydaniu nie ma sobie równych. Przepis na domowego cheesburgera jest bajecznie prosty. Sam cheesburger smakuje obłędnie, a dzięki odpowiednio wyselekcjonowanym składnikom jest bardzo pożywny. Można go serwować jako przekąskę lub danie główne. Dzieciaki będą zachwycone. Mąż również. Taki domowy cheesburger można z powodzeniem zaserwować podczas przyjęcia w ogrodzie czy spotkania ze znajomymi. Wierzcie mi na słowo – znajomi będą zachwyceni.

Jak już wspomniałam, mój przepis na cheesburgera (kliknij) jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga jakichś szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy tylko odrobina chęci i wszystko się uda. Pamiętajcie tylko, że największą tajemnicą dobrego cheesburgera jest odpowiednio dobrane mięso. To idealne powinno być poprzerastane tłuszczem, bo to on jest odpowiedzialny za doskonały smak mięsa. Polecam wybrać rostbef, karkówkę lub łopatkę i dopiero później je zmielić. Oczywiście, możecie też sięgnąć po gotowe mięso mielone pod warunkiem, że jest naprawdę dobrej jakości.

Składniki:

– 500g wołowiny

– 4 plastry boczku

– 4 bułki (u mnie z sezamem, bo takie lubię najbardziej)

– sałata

– pomidor

– ogórek korniszony

– sos czosnkowy

– jajko

– ser

– cebula

– 2 łyżeczki musztardy

– 1/3 szklanki mąki

– olej

– bułka tarta

– suszony tymianek / sól / pieprz

Sposób wykonania:

Cebulkę kroimy w niegrube krążki. W misce mieszamy mąkę z odrobiną wody. W powstałej masie zanurzamy plasterki cebuli, a następnie smażymy je około 2 minut. Gotowe odsączamy na papierze. Podajemy z burgerami.

W osobnej misce łączymy mięso z przyprawami, bułką tartą, jajkiem i musztardą – 2 łyżeczki. Formujemy kotlety, które następnie smażymy na patelni do momentu, aż będą chrupiące. Na koniec smażenia na każdym kotlecie kładziemy po plasterku sera i trzymamy jeszcze około 1-2 minuty, aż ser ładnie stopnieje. Smarujemy sosem czosnkowym. Następnie na patelni podsmażamy kawałki boczku.

Na przekrojonej bułce kładziemy liście sałaty i plastry pomidora. Kładziemy mięso i przykrywamy je plastrami korniszona oraz boczku.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.