Święta tuż, tuż. Większość z nas ma już ułożoną listę świątecznych przysmaków. Większość z nas ma już w swojej lodówce niektóre świąteczne rarytasy. U mnie goszczą już śledzie i pierogi. Przede mną jeszcze uszka, kutia i kluski z makiem.
Zanim jednak nadejdą święta, trzeba serwować sobie i bliskim normalne obiadki. Dlatego też dzisiaj polecam Wam smaczną i pożywną kaszę gryczaną w towarzystwie kurczaka i warzyw. Czy może być jeszcze lepiej? Na pewno nie dla mnie 🙂
Danie jest bardzo pożywne i potrafi uporać się nawet z wilczym głodem. Myślę, że potrafi też zaspokoić kupki smakowe najbardziej wymagających smakoszy. Przy okazji jest proste w przygotowaniu 🙂 Poniżej znajdziecie przepis na 2 porce lub 3 mniejsze.
Składniki:
– woreczek kaszy gryczanej
– 1 filet z kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 1 niewielka cukinia
– mała cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– sól, pieprz
– zioła prowansalskie
– słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy mięso: solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju (u mnie olej kokosowy). Wrzucamy cebulkę, czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy kurczaka i całość smażymy, aż mięsko nam się zarumieni. Dodajemy kolejną łyżkę oleju, paprykę pokrojoną w kostkę i cukinię. Smażymy około 7 minut. W razie potrzeby możemy doprawić do uzyskania idealnego smaku. Na koniec wrzucamy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i chwilę wszystko razem podsmażamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.