Kochacie gotować? Uwielbiacie przebywać w kuchni? Lubicie rozpieszczać swoich bliskich pysznymi i zdrowymi potrawami? Jeśli tak, to na pewno wiecie, jak ważne jest posiadanie odpowiedniego kompletu garnków. Dawniej nie przywiązywaliśmy wagi do posiadanych garnków. Jakie były – takie były i w takich się gotowało. Dziś jesteśmy bardziej świadomi i wiemy, że dobre garnki to dobre jedzenie. Bo… jakość ma znaczenie! Prawdziwym hitem ostatnich czasów są garnki ze stali chirurgicznej. Dlaczego? Specjalnie dla Was zebrałam kilka największych ich atutów 🙂
Zdrowie i wygoda
Stal chirurgiczna to idealny materiał na garnki. Wynika to głównie z jednego faktu – jest szalenie odporna na działanie bardzo wysokich temperatur. Garnki ze stali chirurgicznej są bardzo trwałe, odporne na odkształcenia i bardzo wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne. W przeciwieństwie do tradycyjnych garnków, są w stanie wytrzymać naprawdę dużo (sprawdź).
Ważną zaletą jest fakt, że potrawy gotowane w tego typu garnkach nie są narażone (nawet w najmniejszym stopniu) na przeniknięcie różnego rodzaju szkodliwych substancji. Poza tym stal chirurgiczna nie wchodzi w reakcje z żadnymi elementami pożywienia. Nie jest też podatna na przywieranie, co nie zawsze jest takie oczywiste w przypadku garnków wykonanych chociażby z emalii.
Kolejna zaleta garnków ze stali chirurgicznej – akutermiczne dno, które świetnie przewodzi i akumuluje ciepło, co pozwala na gotowanie na małym ogniu czy też małej mocy kuchni. To właśnie dzięki niemu potrawy nie przywierają i gotują się równomiernie. Wbrew pozorom jest to bardzo istotna cecha, która chroni potrawy przed rozgotowaniem, niedogotowaniem i spaleniem.
Garnki ze stali chirurgicznej pozwalają również na gotowanie z udziałem minimalnej ilości wody lub gotowanie bez wody, co pozwala na zachowanie wartości odżywczych potraw. Posiłki można przygotować szybko i bez utraty witamin oraz minerałów, co jest bardzo ważne zwłaszcza dla osób dbających o zdrowe odżywianie się.
Garnki ze stali chirurgicznej pozwalają także na smażenie bez tłuszczu. Dzięki temu, że garnki wykorzystują tłuszcze zawarte w pożywieniu, smażone potrawy nie wymagają dodatkowych jego ilości w żadnej innej postaci. Dzięki temu poszczególne dania są nie tylko mniej tłuste, ale także mniej kaloryczne, bardziej lekkostrawne i dietetyczne.
Oszczędność i wszechstronność
Na pewno warty uwagi jest fakt, że garnki ze stali nierdzewnej przyczyniają się do oszczędności w domowym budżecie. Spytacie, jak to możliwe? Otóż, tego typu garnki stworzone są do gotowania w systemie piramidowym – czyli jeden garnek ustawia się na drugim. Stawiając jedno naczynie na drugim usmażymy, udusimy i ugotujemy na parze pełnowartościowy i zdrowy posiłek składający się z kliku dań. I to wszystko za jednym razem, przy znacznie mniejszym zużyciu gazu lub prądu.
Kolejna zaleta – garnki ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce bez obawy, że stracą swoje właściwości. Jeżeli garnki posiadają pokrywki wyposażone w termometr, termo-kontroler, to wówczas pokrywki myjemy ręcznie lub odkręcamy termometry i tak przygotowane pokrywki umieszczamy w zmywarce.
Garnki stalowe zazwyczaj nadają się na wszystkie rodzaje kuchni tj. na kuchnie gazowe, elektryczne, ceramiczne oraz indukcyjne. Należy jednak każdorazowo przed zakupem upewnić się dla jakiego rodzaju kuchni przeznaczył je producent.
Gdzie kupić garnki ze stali chirurgicznej?
Zacznijmy od tego, że garnki wykonane ze stali nierdzewnej można kupować osobno lub w całych zestawach. W zależności od indywidualnych potrzeb, możemy zakupić patelnię do smażenia, szybkowar, garnek do gotowania makaronu lub garnek do gotowania na parze. Możemy także nabyć cały zestaw (razem z dodatkowymi elementami) i tym samym mieć wszystkie niezbędne garnki pod ręką. A gdzie kupić takie udogodnienia? Na przykład wchodząc na stronę oficjalnego producenta takich garnków – markę Philipiak.