Category: kultura od kuchni

lipiec 17

Największa Pizza w Toruniu – Don Corleone Pizza

Toruń jest jednym z najstarszych miast Polski, pełnym atrakcji dla turystów i wyróżniającym się pod względem zabytkowej architektury. To świetne miejsce na weekendowy wyjazd, a także dłuższy urlop. W czasie zwiedzania i odkrywania nowych zakątków tego historycznego miasta na pewno zgłodniejemy. Warto wtedy spróbować jedynej w swoim rodzaju, największej pizzy w Toruniu o średnicy 71 …

Kontynuuj czytanie

styczeń 10

Lubuska szynka wędzona – mamy się czym pochwalić!

szynka

Egzotyczne podróże to również oryginalne egzotyczne smaki. Dalekie i bliskie eskapady obfitują w doznania, jakich dostarczają nam hiszpańskie tapas, oryginalna włoska margherita, egipska zupa samak czy też rarytasy z cypryjskiego meze. Tymczasem tuż obok, bardzo niedaleko, bo w województwie lubuskim, mamy ponad 60 przysmaków wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Ostatnio w prestiżowym zestawieniu pojawił się …

Kontynuuj czytanie

kwiecień 12

Nabiał. Co warto o nim wiedzieć?

dlaczego warto jeść nabiał

Nabiał – niezbędny czy zbędny element naszej diety? Powinniśmy się go bać, czy nie? Na temat nabiału krążą mity. Fanatycy zdrowego odżywiania raczej są mu przeciwni. Zwolennicy racjonalnego żywienia, mówią, że nabiał nie szkodzi i warto od czasu do czasu po niego sięgnąć. Według Instytutu Żywności i Żywienia, osoby dorosłe powinny sięgać po produkty nabiałowe …

Kontynuuj czytanie

grudzień 16

Jedz imbir na zdrowie!

Imbir to prawdziwy bohater! Pomaga przy wzdęciach, przyspiesza metabolizm, rozgrzewa, a nawet leczy! Lekarzebiją na alarm, aby zaprzyjaźnić się z nim w sezonie zimowym, kiedy to szaleją infekcje bakteryjne i wirusowe. Świeży korzeń imbiru nie tylko rozgrzeje zmarznięty organizm, ale także wspomoże leczenie przeziębienia, kaszlu i zapalenia gardła. Surowy, obrany ze skórki imbir znakomicie nadaje …

Kontynuuj czytanie

Maj 25

Wołowina wraca do łask. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść!

Białko, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, stanowi niezbędny element codziennej diety. Nie powinno więc dziwić zamiłowanie społeczeństwa do mięsa. Większość z nas czerpię siłę i energię z dań mięsnych. Większość z nas z tych samych dań karmi również swój organizm niezbędnymi witaminami, minerałami i składnikami odżywczymi. Faktem jest, że jesteśmy narodem mięsożerców. Prawie 90% Polaków je mięso …

Kontynuuj czytanie

marzec 16

A może by tak kurs gotowania?

Dziś będzie krótko i na temat. Z pewnością nie raz zastanawialiście się nad tym, w czym tkwi sekret wszystkich tych mistrzów kuchni, którym gotowanie nie sprawia najmniejszych problemów, a przysmaki spod ich ręki smakują lepiej niż większość innych potraw. Odpowiedź jest prosta. Wszyscy ci mistrzowie kuchni nie boją się uczyć. Ciągle się szkolą i doszkalają. …

Kontynuuj czytanie

marzec 15

Z miłości do zdrowego jedzenia – obiady czwartkowe

Zdrowe odżywianie się nie jest dziś żadną fanaberią. To styl życia, do którego zachęcają nas i lekarze i dietetycy. Wbrew pozorom, nawyk zdrowego odżywiania można wyrobić w sobie w każdej chwili. Nie jest to takie trudne, jak się niektórym wydaje. Metodą małych kroczków (taką stosowałam ja) można zdziałać naprawdę wiele. A chyba nie muszę Wam …

Kontynuuj czytanie

styczeń 24

Nie masz czasu na gotowanie? Kup szybkowar

Zdrowa dieta i aktywny styl życia to sprawdzona recepta na świetne samopoczucie i idealną sylwetkę. Niestety… nie każdy z nas ma czas na przygotowywanie wymyślnych, lekkostrawnych i dietetycznych posiłków. W czasach, kiedy każda minuta jest na wagę złota, cenimy sobie wygodne i inteligentne rozwiązania. I tak na przykład jednym z lepszych rozwiązań ostatnich czasów jest …

Kontynuuj czytanie

styczeń 22

Miłość od pierwszego użycia – garnki ze stali chirurgicznej

garnki do gotowania wieżowo

Kochacie gotować? Uwielbiacie przebywać w kuchni? Lubicie rozpieszczać swoich bliskich pysznymi i zdrowymi potrawami? Jeśli tak, to na pewno wiecie, jak ważne jest posiadanie odpowiedniego kompletu garnków. Dawniej nie przywiązywaliśmy wagi do posiadanych garnków. Jakie były – takie były i w takich się gotowało. Dziś jesteśmy bardziej świadomi i wiemy, że dobre garnki to dobre …

Kontynuuj czytanie

grudzień 13

Z miłości do… zdrowszego gotowania

Nie pamiętam dokładnie kiedy zapałałam miłością do zdrowego stylu życia. Mogło to być rok temu. Wiem, że wybór, jakiego dokonałam jakiś czas temu był jednym z najlepszych wyborów w życiu. Wtedy zrobiłam sobie naprawdę dobry prezent. Dziś zbieram jego plony. Odkąd dbam o to, co ląuje na moim talerzu, a co omijam szerokim łukiem – …

Kontynuuj czytanie