Guacamole, czyli pasta z owoców awokado to przysmak kuchni meksykańskiej. Można się nią zajadać solo lub w towarzystwie nachosów, ewentualnie bagietki. Guacamole jest synonimem zdrowego jedzenia, dlatego bardzo często gości na stołach fanów racjonalnego odżywiania się. Prawdziwymi fanami guacamole są weganie. Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, aczkolwiek istnieje wiele przepisów na zieloną pastę. Guacamole może być mniej lub bardziej wyrafinowane, mniej lub bardziej finezyjne, w końcu mniej lub bardziej pikantne. Wszystko zależy od użytych dodatków. Ja chcę Wam zaproponować jedną z najprostszych wersji guacamole. Pastę robi się szybko i bardzo prosto. Wystarczy dojrzałe awokado, czosnek i kawałek pomidora.
Składniki na 2 porcje:
– 2 dojrzałe awokado
– 3 ząbki czosnku
– sok z cytryny
– pomidor
– sól
Przygotowanie:
Awokado zgniatamy widelcem na gładką masę. Całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny. W przeciwnym razie nasza pasta może zrobić się ciemna i mało atrakcyjna. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do awokado. Pomidora kroimy w niewielką kostkę i również wrzucamy do awokado. Całość mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli i pieprzem. Smacznego!!!