Wzdęcia i ból brzucha to jedne z najczęściej występujących dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niekiedy mogą towarzyszyć im także nieprzyjemne kolki i skurcze jelit. Mimo, że nie należą do groźnych chorób, są przypadłością, która potrafi obniżyć jakość codziennego życia. Wzdęcia to chyba najbardziej krępująca dolegliwość, z jaką możemy mieć do czynienia. Główną ich przyczyną jest nadmierne gromadzenie się gazów w wyniku połykania powietrza podczas jedzenia lub mówienia. Wzdęcia mogą być także efektem trawienia i procesu fermentacji bakteryjnej w jelitach, zwłaszcza w jelicie grubym. Przy wzdęciach o charakterze przewlekłym mogą pojawić się także inne objawy, jak: nudności czy uporczywe bóle brzucha. Jak sobie pomóc i zminimalizować przykre dolegliwości?
Po pierwsze – ziołowe herbatki
Jeżeli należycie do osób ze skłonnością do wzdęć, po każdym posiłku wypijajcie napar z ziół o właściwościach wiatropędnych. Może to być koper włoski lub mięta pieprzowa. Może to być także bazylia. Wzdęciom po jedzeniu powinna zapobiec także herbata z kawałkiem imbiru i miodem.
Po drugie – odpowiedni sposób żywienia
Osoby cierpiące na wzdęcia ból brzucha, powinny uważać nie tylko na to co jedzą, ale również na to, jak jedzą. Higiena jedzenia jest niezwykle ważna. Chodzi o to, aby jeść częściej, a w mniejszych ilościach. Najlepiej jadać 5 posiłków dziennie w odstępach 2-3 godzin. Należy również zadbać o to, aby jeść powoli, bez nerwów i pośpiechu, a każdy kęs dokładnie przeżuwać. Warto także przerzucić się z produktów smażonych na gotowane (również na parze) lub duszone.
Po trzecie – jakich produktów unikać
OWOCE
Do najbardziej wzdymających owoców należą: śliwki (suszone i świeże), gruszki, brzoskwinie i wiśnie. U niektórych osób wzdęcia mogą wywołać również jabłka.
WARZYWA
Do wzdymających warzyw zalicza się: groch, fasolę, kapustę, brokuły, kalafior, brukselkę i cebulę. Osoby o dużej wrażliwości powinny zjadać warzywa w postaci gotowanej na parze lub w małej ilości wody.
PRODUKTY MLECZNE
Mleko, a także produkty, które powstają na jego bazie potrafią wywołać dokuczliwe wzdęcia. Unikać należy słodkich jogurtów (również naturalnych na bazie tradycyjnego mleka krowiego), serków i twarożków. Zamiast nich warto sięgać po napoje fermentowane, jak kefir czy maślanka.
ZBOŻA
Ciemne pieczywo, mimo iż jest dietetyczne, to jednak bardzo szkodzi osobom ze skłonnością do wzdęć. Unikać należy chlebów i bułek z mąki żytniej i razowej. Unikać należy także grubych kasz. Zamiast nich warto sięgać po białe pieczywo i drobne kasze: kukurydzianą, krakowską i manną.
Po czwarte – doraźna pomoc przeciwbólowa
Jeśli pomimo przestrzegania diety i higieny jedzenia, pojawi się efekt rozpierania, wówczas można sobie pomóc sięgając po leki rozkurczowe. Na wzdęcia ból brzucha idealny jest Buscopan, po który z powodzeniem mogą sięgać dzieci (od 6 roku życia) i dorośli. Likwiduje on skurcze brzucha i tym samym przynosi natychmiastową ulgę. W odróżnieniu od niektórych leków przeciwbólowych, nie tłumi on bólu, lecz działa dokładnie na jego przyczynę – silny skurcz.