Category: kultura od kuchni

maj 25

Przysmaki kuchni duńskiej

Kuchnia duńska… Mam wrażenie, że jakoś mało mówi się o niej w naszym kraju. Stanowczo za mało, bo duńskie smaki z całą pewnością zasługują na uwagę. Mimo, że duńska kuchnia jest bardziej propozycją dla mięsożerców, bo królują w niej wszelkiego rodzaju mięsiwa, to jednak każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie. Ryb i …

Kontynuuj czytanie

maj 20

Smaki prosto z Grecji

Nie tak dawno temu pisałam Wam o smakach kuchni włoskiej, które należą do moich ulubionych. Dziś zwrócę Waszą uwagę na kuchnię grecką i… greckie smakołyki. Dlaczego? Bo kuchnia ta mimo, iż jest stosunkowo prosta, potrafi rozpalić zmysły i rozpieścić podniebienia najbardziej wymagających. Sekretem kuchni greckiej są miejscowe surowce. Wszystko jest świeże i pachnące. Fundamentem kuchni greckiej, …

Kontynuuj czytanie

kw. 29

Smaki słonecznej Italii

deser panna cotta

Uwielbiam włoskie smaki. Kuchnia włoska jest jedną z moich najbardziej ulubionych. I chyba nie tylko moich, bo wiele osób z całego świata oszalało na punkcie aromatycznych potraw rodem ze słonecznej Italii. Mimo, że kuchnia włoska bywa najczęściej kojarzona z pizzą i spaghetti, to w rzeczywistości nie jest tak oczywista i jednolita. Co region, to inne …

Kontynuuj czytanie

kw. 26

Aplikacje kulinarne na smartfona

aplikacje kulinarne

Znacie to uczucie, kiedy macie ochotę na coś wyjątkowo dobrego, a w głowie brak pomysłu? Albo to – goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą, a wy nie macie czym ich ugościć? A może lubicie eksperymentować w kuchni lub wypróbowywać nieznane smaki? Zapomnijcie o tradycyjnych książkach kulinarnych. Pozycje te powoli zaczynają odchodzić do lamusa. Lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza …

Kontynuuj czytanie

kw. 18

Bóle żołądka – co jeść a czego nie

Bóle żołądka to najczęściej występująca dolegliwość dzisiejszych czasów. Cierpią na nią nie tylko osoby starsze, ale także młode – coraz młodsze. Prawda jest taka, że żyjemy w biegu i jesteśmy zestresowani. Nie mamy czasu dobrze i zdrowo się odżywiać w efekcie czego chorujemy na różne choroby: wrzody żołądka, zapalenie trzustki czy zespół jelita drażliwego. Każda …

Kontynuuj czytanie

mar 31

Pij na zdrowie – piwo niefiltrowane

Dobre piwo jest doskonałym dopełnieniem posiłków. Wybornie smakuje z daniami ostrymi, jak i słodkimi. Świetnie gasi pragnienie w upalnie dni i… uzupełnia niedobory witamin w organizmie. Zdziwieni? A to dopiero początek cudownych właściwości piwa. Prawda jest taka, że piwo jest zdrowe i to nawet bardzo pod warunkiem oczywiście, że z nim nie przesadzamy.

Kontynuuj czytanie

mar 26

Wstydliwy problem: wzdęcia

wzdęcia

Wzdęcia i ból brzucha to jedne z najczęściej występujących dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niekiedy mogą towarzyszyć im także nieprzyjemne kolki i skurcze jelit. Mimo, że nie należą do groźnych chorób, są przypadłością, która potrafi obniżyć jakość codziennego życia. Wzdęcia to chyba najbardziej krępująca dolegliwość, z jaką możemy mieć do czynienia.

Kontynuuj czytanie

lut 20

Domowy rosół – czyli jak zrobić dobry wywar

domowy bulion

Dobry wywar to podstawa pysznej zupy lub kremu warzywnego. Jest też niezastąpionym składnikiem risotto i warzyw przygotowywanych z kaszą jaglaną. Niestety – większość osób myli dobry wywar z kostką rosołową. Dla mnie prawdziwy wywar to ten, który przygotowujemy samodzielnie – pachnący świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest takie trudne. Wystarczy …

Kontynuuj czytanie

lis 28

Czas na prezenty świąteczne

prezenty świąteczne

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Lada moment znów usiądziemy z najbliższymi przy stole i będziemy celebrować jeden z najważniejszych momentów. Będziemy raczyć się pysznościami i obdarowywać prezentami. Jeśli chodzi o te ostatnie, to już teraz warto pomyśleć nad ich zakupem. Pamiętajcie, że odkładanie wszystkiego na później nie jest dobrym rozwiązaniem.

Kontynuuj czytanie

lis 28

Nadchodzi nowe… czyli lepsza jakość gotowania

garnki philipiak - nowa jakość gotowania

Dobre garnki to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Nie tylko ułatwiają codzienne gotowanie, ale także podnoszą jakość i smak potraw. Jeszcze nie tak dawno temu wydawało mi się, że to, w jakich garnkach gotuję nie ma najmniejszego znaczenia. Dziś, kiedy gotowanie stało się moją pasją wiem, że wielkie znaczenie mają poszczególne naczynia. Długo szukałam garnków idealnych …

Kontynuuj czytanie