Kuchnia duńska… Mam wrażenie, że jakoś mało mówi się o niej w naszym kraju. Stanowczo za mało, bo duńskie smaki z całą pewnością zasługują na uwagę. Mimo, że duńska kuchnia jest bardziej propozycją dla mięsożerców, bo królują w niej wszelkiego rodzaju mięsiwa, to jednak każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie. Ryb i …
Category: kultura od kuchni
maj 20
Smaki prosto z Grecji
Nie tak dawno temu pisałam Wam o smakach kuchni włoskiej, które należą do moich ulubionych. Dziś zwrócę Waszą uwagę na kuchnię grecką i… greckie smakołyki. Dlaczego? Bo kuchnia ta mimo, iż jest stosunkowo prosta, potrafi rozpalić zmysły i rozpieścić podniebienia najbardziej wymagających. Sekretem kuchni greckiej są miejscowe surowce. Wszystko jest świeże i pachnące. Fundamentem kuchni greckiej, …
kw. 29
Smaki słonecznej Italii
Uwielbiam włoskie smaki. Kuchnia włoska jest jedną z moich najbardziej ulubionych. I chyba nie tylko moich, bo wiele osób z całego świata oszalało na punkcie aromatycznych potraw rodem ze słonecznej Italii. Mimo, że kuchnia włoska bywa najczęściej kojarzona z pizzą i spaghetti, to w rzeczywistości nie jest tak oczywista i jednolita. Co region, to inne …
kw. 26
Aplikacje kulinarne na smartfona
Znacie to uczucie, kiedy macie ochotę na coś wyjątkowo dobrego, a w głowie brak pomysłu? Albo to – goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą, a wy nie macie czym ich ugościć? A może lubicie eksperymentować w kuchni lub wypróbowywać nieznane smaki? Zapomnijcie o tradycyjnych książkach kulinarnych. Pozycje te powoli zaczynają odchodzić do lamusa. Lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza …
kw. 18
Bóle żołądka – co jeść a czego nie
Bóle żołądka to najczęściej występująca dolegliwość dzisiejszych czasów. Cierpią na nią nie tylko osoby starsze, ale także młode – coraz młodsze. Prawda jest taka, że żyjemy w biegu i jesteśmy zestresowani. Nie mamy czasu dobrze i zdrowo się odżywiać w efekcie czego chorujemy na różne choroby: wrzody żołądka, zapalenie trzustki czy zespół jelita drażliwego. Każda …
mar 31
Pij na zdrowie – piwo niefiltrowane
Dobre piwo jest doskonałym dopełnieniem posiłków. Wybornie smakuje z daniami ostrymi, jak i słodkimi. Świetnie gasi pragnienie w upalnie dni i… uzupełnia niedobory witamin w organizmie. Zdziwieni? A to dopiero początek cudownych właściwości piwa. Prawda jest taka, że piwo jest zdrowe i to nawet bardzo pod warunkiem oczywiście, że z nim nie przesadzamy.
mar 26
Wstydliwy problem: wzdęcia
Wzdęcia i ból brzucha to jedne z najczęściej występujących dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niekiedy mogą towarzyszyć im także nieprzyjemne kolki i skurcze jelit. Mimo, że nie należą do groźnych chorób, są przypadłością, która potrafi obniżyć jakość codziennego życia. Wzdęcia to chyba najbardziej krępująca dolegliwość, z jaką możemy mieć do czynienia.
lut 20
Domowy rosół – czyli jak zrobić dobry wywar
Dobry wywar to podstawa pysznej zupy lub kremu warzywnego. Jest też niezastąpionym składnikiem risotto i warzyw przygotowywanych z kaszą jaglaną. Niestety – większość osób myli dobry wywar z kostką rosołową. Dla mnie prawdziwy wywar to ten, który przygotowujemy samodzielnie – pachnący świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest takie trudne. Wystarczy …
lis 28
Czas na prezenty świąteczne
Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Lada moment znów usiądziemy z najbliższymi przy stole i będziemy celebrować jeden z najważniejszych momentów. Będziemy raczyć się pysznościami i obdarowywać prezentami. Jeśli chodzi o te ostatnie, to już teraz warto pomyśleć nad ich zakupem. Pamiętajcie, że odkładanie wszystkiego na później nie jest dobrym rozwiązaniem.
lis 28
Nadchodzi nowe… czyli lepsza jakość gotowania
Dobre garnki to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Nie tylko ułatwiają codzienne gotowanie, ale także podnoszą jakość i smak potraw. Jeszcze nie tak dawno temu wydawało mi się, że to, w jakich garnkach gotuję nie ma najmniejszego znaczenia. Dziś, kiedy gotowanie stało się moją pasją wiem, że wielkie znaczenie mają poszczególne naczynia. Długo szukałam garnków idealnych …