Category: potrawy regionalne

styczeń 10

Lubuska szynka wędzona – mamy się czym pochwalić!

szynka

Egzotyczne podróże to również oryginalne egzotyczne smaki. Dalekie i bliskie eskapady obfitują w doznania, jakich dostarczają nam hiszpańskie tapas, oryginalna włoska margherita, egipska zupa samak czy też rarytasy z cypryjskiego meze. Tymczasem tuż obok, bardzo niedaleko, bo w województwie lubuskim, mamy ponad 60 przysmaków wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Ostatnio w prestiżowym zestawieniu pojawił się …

Kontynuuj czytanie

styczeń 26

Leczo z kabanosem w roli głównej

Kabanos to znana, a przede wszystkim bardzo lubiana przekąska. Z pewnością nie raz zdarzyło się Wam przemierzać górskie lub leśne szlaki z kabanosem w jednej ręce i dużą bułką w drugiej. Za co kochamy kabanosy? Każdy na pewno za coś innego. Ja najbardziej lubię aromat kabanosów. Pachną one tak obłędnie, że ciężko im się oprzeć. …

Kontynuuj czytanie

listopad 10

Czas na rybkę!

Panga (https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-slodkowodne/panga)to zaraz obok karpia, jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce. Chętnie się nią raczymy i chętnie serwujemy na rodzinne obiady. W moim dzisiejszym poście panga będzie grała pierwsze skrzypce. Ryba chodziła za mną od dość dawna, dlatego też nie mogłam sobie jej odmówić. Jak wiecie, ryby odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Warto …

Kontynuuj czytanie

październik 06

Po prostu… kanapeczki z pasztetem

Niby najprostsza rzecz na świecie, a jednak potrafi zachwycić najbardziej wymagających. Mnie to akurat nie dziwi. Od zawsze wychodziłam z założenia, że rzeczy proste najbardziej zachwycają. O czym mowa? O pasztecie z kurczaka. Pamiętacie ten przysmak? Mnie on zawsze towarzyszył podczas wakacyjnych wojaży. Pasztet drobiowy zabierałam na obozy harcerskie i wyjazdy pod namiot z przyjaciółmi. …

Kontynuuj czytanie

wrz. 22

Kurczak w sezamie

Kurczak to bardzo wdzięczny temat kulinarny. Powtarzałam, powtarzam i będę to powtarzać przy każdej nadarzającej się okazji. Zdrowy kurczak, czyli kurczak ekologiczny (więcej) to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy przykładają dużą wagę do tego, co każdego dnia pojawia się na talerzu. Kurczak jest mięsem chudym i małokalorycznym. Jest też jednym z najzdrowszych i najczęściej polecanych …

Kontynuuj czytanie

sierpień 28

Kotlety mielone z drobiu

Kotlety mielone… przez niektórych uważane za klasykę gatunku. Mnie osobiście kojarzą się z obiadami u babci. Zazwyczaj raczyła mnie nimi w sobotę. Najczęściej podawała w duecie z ziemniaczkami z koperkiem i mizerią. Ech… nie było wtedy nic lepszego i nic lepiej nie smakowało. Od niedawna wróciłam do przygody z mielonymi. Długo uczyłam się robienia tych …

Kontynuuj czytanie

sierpień 25

Pieczemy: zdrowy i smaczny chleb owsiany

Mam wrażenie, że mimo długiej obecności na rynku, owies wciąż należy do najmniej popularnych zbóż. Nie jest wykorzystywany tak często jak chociażby wszechobecna pszenica. Nie jest nawet w połowie wykorzystywany tak często jak żyto. A szkoda… Wartości odżywcze owsa czynią z niego roślinę naprawdę interesującą. Owies nie tylko obniża poziom złego cholesterolu, ale także wykazuje …

Kontynuuj czytanie

lipiec 20

Krem z młodej marchewki

krem z marchewki z imbirem

Kocham lato! Nie tylko za błękitne niebo czy słońce… Kocham lato za bogactwo świeżych owoców i warzyw. Niestety należę do tych osób, które nie potrafią żyć bez fasolki szparagowej (zwłaszcza zielonej) i bobu. Sezon na bób już się kończy, ale za to rozpoczyna się sezon na młodą marchewkę. Dobrze pamiętam, że będąc małą dziewczynką nie …

Kontynuuj czytanie

czerwiec 27

Pierożki z serem dojrzewającym

pierożki z serem dojrzewającym

Ser dojrzewający – moja nowa miłość, moje nowe odkrycie. Nie wiem nawet kiedy zakochałam się w tych serach. Ważne, że stało się! Ser dojrzewający to doskonała alternatywa dla tradycyjnych żółtych serów. Wybornie smakuje na kanapkach, jak również w sałatkach, na pizzy i w zapiekankach. Tak naprawdę z serami dojrzewającymi można przygotować wiele urzekających i kuszących …

Kontynuuj czytanie

Maj 30

Pomysł na… kabanosy w cieście

Któż z nas nie lubi kabanosów? Ta smaczna i jednocześnie pożywna przekąska podbiła nasze serca już dawno temu. Prawda jest taka, że kabanos jest dość wszechstronnym produktem, dzięki czemu daje nam mnóstwo możliwości. Po kabanosy możemy sięgać w naturalnej postaci i chrupać między posiłkami. Możemy też dodawać je do rozmaitych potraw i tym samym tworzyć …

Kontynuuj czytanie