Category: przepisy kulinarne

sie 06

Biała zupa pomidorowa

Przyzwyczailiśmy się do tego, że ukochana zupa z czasów dzieciństwa (słynna pomidorówka) ma kolor soczyście pomarańczowy. Dziś udowodnię wam, że może mieć też odcień bieli. Niemożliwe? A jednak! Taka zupa z pewnością będzie nie lada gratką dla dzieci. Będzie stanowiła też miłą odmianę dla tradycyjnej pomidorówki. Ja zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania. Mam …

Kontynuuj czytanie

lip 27

Aromatyczny gulasz z cukinii

Lato trwa w najlepsze! Temperatury rozpieszczają nasze zmysły. Nie wiem jak wy, ale ja w upalne dni nie lubię sięgać po ciężkie posiłki. Najchętniej raczę się albo orzeźwiającymi chłodnikami albo potrawami na bazie świeżych warzyw i ziół. Moim numerem jeden jest cukinia. Warzywo to jest szalenie wszechstronne i przy minimum wysiłku można wyczarować z niego …

Kontynuuj czytanie

lip 22

Zupa krem z bobu i szpinaku

Sezon na bób powoli dobiega końca. Póki jeszcze to smaczne warzywo jest dostępne w sklepach i na pobliskich bazarkach, warto się w nie zaopatrzyć. Bób jest nie tylko smaczny, ale i szalenie zdrowy. Podobnie jak inne warzywa strączkowe ma wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim obfituje w dużą zawartość białka, które z powodzeniem może zastąpić …

Kontynuuj czytanie

lip 07

Makaron z bobem w roli głównej

Sezon na bób trwa w najlepsze! Nie wiem jak wy, ale ja jestem zagorzałą fanką tych zielonych ziaren. Gdy tylko pojawiają się na pobliskim bazarku, kupuję je codziennie. Prawda jest taka, że bobem mogłabym zajadać się codziennie i zazwyczaj w sezonie tak właśnie robię. Bób jest warzywem szalenie wszechstronnym. Można przyrządzić go na sto różnych …

Kontynuuj czytanie

cze 22

Ketchup i skrzydełka – idealny duet

Sezon grillowy w pełni, a to oznacza, że częściej sięgamy po karkówki, piersi z kurczaka, skrzydełka i przyrządzamy je na sto różnych sposobów. Może karkówka nie jest moim ulubionym mięsiwem, ale chrupiących skrzydełek, szczególnie z miodową nutą, nigdy nie odmówię. 

Kontynuuj czytanie

cze 16

Fasolka szparagowa z boczkiem i porami

Za co kocham sezon wiosenny? Za świeże warzywa i owoce, których w tym czasie nie brakuje. Z bogatej palety propozycji najchętniej sięgam po świeży bób, kalafior i fasolkę szparagową. Ta ostatnia nadzwyczaj często gości na moim stole. Prawda jest taka, że gdy tylko się pojawia, jem ją niemalże codziennie. Najbardziej lubię żółtą odmianę fasolki, choć …

Kontynuuj czytanie

maj 28

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i szparagami

Wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie przygotowywałam szparagów. Ba! Nigdy wcześniej nawet ich nie jadłam… Pokusa jednak była ogromna. Gdzieś w podświadomości wiedziałam, że prędzej czy później zakupię zielone badylki i przygotuję z nich jakąś potrawę. Nie wiedziałam tylko jaką. Nie miałam pomysłu. Godzina zero wybiła, gdy od przyjaciółki dostałam fajny przepis na kaszę …

Kontynuuj czytanie

maj 22

Kuleczki (klopsiki) mięsne nadziewane mozarellą

Klopsiki mięsne to danie, które najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze, gdy tylko odwiedzałam moją babcię, ta raczyła mnie miękkimi i niesamowicie smacznymi kuleczkami z mięsa w sosie pomidorowym. Uwielbiałam się nimi zajadać nie tylko w porze obiadowej, ale także na kolację. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez mięsnych kuleczek. Są one dla mnie …

Kontynuuj czytanie

kw. 25

Palce lizać! Pieczona kalarepa z młodymi ziemniakami i tymiankiem

Wydaje mi się, że kalarepa jest dzisiaj warzywem dość zapomnianym. Kiedyś królowała na polskich stołach, a dziś pojawia się na nich od czasu do czasu. A szkoda… To niepozorne warzywo jest nie tylko bardzo smaczne, ale także szalenie uniwersalne, wszechstronne i zdrowe! Zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C – niezwykle ważnego …

Kontynuuj czytanie

kw. 13

Jajka faszerowane pieczarkami

Święta tuż, tuż. Czas zatem zakasać rękawy i powoli brać się za pichcenie wielkanocnych smakołyków. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez słodkich mazurków, bab i faszerowanych jajek. Te ostatnie od jakiegoś czasu przygotowuję w pełni samodzielnie i muszę przyznać, że wychodzą mi całkiem nieźle. Wcześniej faszerowanymi jajkami zajmowała się moja babcia. Później rarytasy te należały do …

Kontynuuj czytanie