Category: przepisy kulinarne

gru 23

Przepis na święta – szybka sałata śledziowa

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Czas zatem rozpocząć kuchenne rewolucje. Jeśli tak, jak ja należycie do tych zabieganych i zapracowanych, a co za tym idzie, nie macie zbyt dużo czasu na świąteczne gotowanie, z pewnością lubicie przepisy, które realizuje się w oka mgnieniu. Przepisem, którym dzisiaj podzielę się z wami jest przepis na …

Kontynuuj czytanie

gru 17

Tradycyjne pierogi – ulubiony przepis na ciasto pierogowe

Pierogi to moja popisowa potrawa świąteczna, jednocześnie wigilijne „must have”. Z żadnego innego dania nie jestem tak dumna, jak z pierogów właśnie. Doskonale pamiętam swój pierwszy pieróg. Dość duży i masywny, po brzeg wypchany nadzieniem, z obowiązkową falbanką na końcu… Ach! Byłam z niego szalenie dumna. Pierogi nauczyła lepić mnie moja babcia, aczkolwiek idealny przepis …

Kontynuuj czytanie

gru 16

Zdrowotne właściwości curry

Lubicie potrawy doprawiane curry? I bardzo dobrze! Jedzcie je ze smakiem, a  do późnych lat zachowacie należyte zdrowie i doskonałą formę… Curry to wbrew pozorom nie jedna przyprawa, a cała ich grupa. W zależności od kraju i regionu składa się z kurkumy, cynamonu, czarnego pieprzu, imbiru, kolendry, anyżu i kardamonu. Nazwa przyprawy wywodzi się ze …

Kontynuuj czytanie

lis 28

Włoskie przysmaki… Bruschetta z pomidorów

Nie jest tajemnicą, bo powtarzam to od dawna i przy każdej nadarzającej się okazji, że najbardziej na świecie kocham kuchnię włoską. Uważam, że włoskie przysmaki nie tylko najlepiej smakują, ale też najpiękniej pachną. A wszystko to za sprawą świeżych składników (głównie warzyw) i równie świeżych ziół. Za każdym razem, gdy tylko sięgam po włoskie danie, …

Kontynuuj czytanie

lis 13

Kminek… znaczy zdrowie

Kminek należy do jednych z tych przypraw, w których albo zakochujemy się od pierwszego spróbowania, albo wręcz przeciwnie, krzywimy się z niesmakiem. Kminek to tak specyficzna przyprawa, że większość z nas musi się do niej przyzwyczaić. A przyzwyczaić się do kminku naprawdę warto, gdyż jego właściwości zdrowotne są nieocenione… Już starożytni uważali kminek za jeden …

Kontynuuj czytanie

paź 26

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową

Zupa tajska… do niedawna była dla mnie jedną wielką zagadką. Fascynowała mnie, a zarazem przerażała. Bałam się smaku, który łączy w sobie i mleko kokosowe i krewetki i duszoną pierś z kurczaka i trawę cytrynową. Jak dla mnie było to zbyt wiele wspaniałości w jednym miejscu. Jednakże mój strach funkcjonował we mnie tylko do czasu, …

Kontynuuj czytanie

paź 24

Włoskie inspiracje: sos z serka mascarpone

mascarpone

Cieszący się popularnością włoski ser mascarpone na stałe zagościł już w naszej kuchni. Od wielu lat produkt ten cieszy się zaufaniem również Polaków. Problem jednak w tym, że większości z nas wydaje się , że zastosowanie znajduje tylko w cieście tiramisu, które do Polski również przywędrowało z Półwyspu Apenińskiego.

Kontynuuj czytanie

paź 23

Zdrowy obiad – krem z brokułów

Kocham brokuły! Mogłabym zajadać się nimi codziennie i pewnie nigdy nie miałabym dość. W mojej kuchni brokuły pojawiają się na sto różnych sposobów – jako składnik sałatek lub zapiekanek, a także jako osobne danie, np. z podsmażaną bułką tartą. W ostatnim czasie upodobałam sobie brokuły w postaci lekkiego i delikatnego kremu… Jest pyszny i niezwykle …

Kontynuuj czytanie

paź 13

Po prostu… kopytka

Kopytka… któż z nas nie zajadał się nimi w dzieciństwie? Któż z nas nie zajada się nimi teraz? Ja osobiście pałaszowałam je zawsze, kiedy tylko jeździłam do babci. To było takie moje szczególne zamówienie przed wizytą u niej. Kopytka uwielbiałam i uwielbiam jeść na sto różnych sposobów. Wybornie smakują z sosem grzybowym (kurkowym lub pieczarkowym), …

Kontynuuj czytanie

paź 08

Cudowne właściwości imbiru

imbir

Imbir jest przyprawą, która do niedawna kojarzyła się nam wyłącznie z korzennymi pierniczkami podawanymi na Boże Narodzenie. Powszechnie dostępna był tylko sproszkowany imbir, który nie ma tak wyjątkowych właściwości jak świeży imbir. Na szczęście dzisiaj korzeń imbiru można już z łatwością dostać w większości sklepów spożywczych, a jego cena nie przyprawia już o zawrót głowy. …

Kontynuuj czytanie