Panna Cotta to niezwykle wyrafinowany i smaczny deser, którym na co dzień raczą się Włosi. Nie trzeba jednak od razu jechać do gorących Włoch, aby rozpieścić nim swoje zmysły… Panna Cottę możemy śmiało przygotować również w naszym kraju. Deser ten jest na tyle wdzięczny, że można serwować go na wiele sposobów, przez co nie nudzi …
Category: smaki Europy
sie 18
Smacznie i pożywnie, czyli spaghetti z dynią i suszonymi pomidorami
Któż z nas nie lubi włoskich smaków? Ja je uwielbiam! Smakołykami rodem z gorącej Italii mogłabym zajadać się na okrągło. Moim ulubionym włoskim daniem jest pizza. Niestety z wiadomych powodów nie mogę zajadać się nią tak często, jak bym chciała. W każdym jednak tygodniu raczę się pysznym i aromatycznym spaghetti z suszonymi pomidorami i dynią. …
sie 09
Zioła i przyprawy: tymianek
Tymianek to jedna z przypraw, która jest niezwykle wszechstronna i użyteczna. Posiada moc niejednego (komercyjnego) lekarstwa. Samo słowo tymianek wywodzi się z greckiego „thymon”, co oznacza „odważny”. Nic więc dziwnego, że w czasach starożytnych tymianek uważany był za symbol odwagi i siły. W Polsce stał się znany od momentu panowania królowej Bony. Source: lard.blog87.fc2.com via …
lip 16
MINESTRONE – klasyczna włoska zupa jarzynowa
Nie pamiętam już momentu kiedy to stałam się zagorzałą miłośniczką kuchni włoskiej. Wiem tylko tyle, że dziś nie potrafię sobie wyobrazić życia bez włoskich smaków i specjałów. Żadna inna kuchnia nie smakuje mi tak, jak włoska. Żadna inna nie przywodzi na myśl gorącego słońca, gorącej plaży, beztroski… Source: foodandtravel.com via Danna Lisa on Pinterest
lip 16
Najsłynniejszy włoski deser: Panna cotta
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Obfituje w przepełnione słońcem warzywa i świeże, cudownie pachnące zioła. Silny wpływ na włoskie przepisy kulinarne ma bogata i wielowątkowa kultura. Najbardziej znanymi włoskimi daniami są pizza i spaghetti. Włosi słyną również z zamiłowania do łakoci. Nie da się ukryć, że to właśnie oni są twórcami …
lip 10
Chrupiące placuszki z cukinii i sera feta
Gdy jej nie znałam, wydawała mi się skomplikowana i mało atrakcyjna. Gdy ją poznałam, zakochałam się i stałam zagorzałą fanką. Mowa o kuchni greckiej, która uwodzi aromatycznymi przyprawami i dużą ilością świeżych warzyw. I to właśnie za to bogactwo warzyw uwielbiam ją najbardziej. Numerem jeden w greckiej kuchni jest oliwa z oliwek, czosnek, liście winorośli. …
cze 10
Mięsna dieta z mroźnej północy
Tradycyjna kuchnia mroźnej północy nie jest przepełniona wyrafinowanymi daniami, a wegetarianin znajdzie tam tyle warzyw i owoców, co zielonej trawy zimą… W zamian za to można w Norwegii, Grenlandii oraz w szwedzkiej i fińskiej części Laponii zasmakować w tłustym mięsiwie, które daje energię do zmagania się z zimnem. Source: all-things-bright-and-beyootiful.tumblr.com via Natalie on Pinterest
maj 29
Tafelspitz, czyli kwintesencja austriackiej kuchni
W kuchni austriackiej można odnaleźć wpływy kuchni węgierskiej, włoskiej, a nawet polskiej czy bałkańskiej. Dzięki temu jest tak różnorodna i zaskakująca. Większość potraw, z których słynie kuchnia austriacka, jest przygotowywana głównie w jednym z regionów kraju. Tymczasem Tafelspitz to potrawa iście narodowa, doskonale znana w całej Austrii. Source: ichkoche.at via ichkoche.at on Pinterest
mar 27
Kuchnia niemiecka – kuchnia polska
Jeśli zapuścisz się w najbardziej na wschód wysunięty teren Dolnej Saksonii, a wcale nie wiesz, czy jesteś gotowy przestawić się z polskiej kuchni na niemiecką tudzież turecką, wpadnij na obiadek do restauracji Eichenkrug w Nienwalde, gmina Gartow.
mar 26
Oryginalny smak niemieckiego piwa
Nawet jeśli ktoś uważa się za twardziela, który pije tylko czyste, niczym nierozcieńczone piwo, w Niemczech powinien poluźnić swoje zasady, żeby poznać nowe smaki.