Category: przepisy kulinarne

wrz 26

Smaczne zakończenie lata… tort truskawkowy

tort truskawkowy

Kocham truskawki i nie wyobrażam sobie bez nich życia… Doskonale pamiętam, jak będąc małą dziewczynką, w każde wakacje jeździłam do babci, która w przydomowym ogródku hodowała pyszne truskaweczki. Smakowały one tak wyjątkowo i były tak słodkie, że nie mogłam im się oprzeć. Objadałam się nimi aż do bólu brzucha. Moja kochana babunia w każde wakacje …

Kontynuuj czytanie

wrz 22

Makaron ryżowy z krewetkami, papryką i sezamem

Kuchnia tajska uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych i zachwycających na świecie. Największą jej perełką jest to, że w doskonały sposób łączy pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i ostry. Tajskie dania w dużej mierze bazują na naturalnym bogactwie ziół i przypraw. Główną rolę grają tu imbir, kolendra i chili. Co więcej, dania kuchni …

Kontynuuj czytanie

wrz 16

Włoskie smaki: gazpacho

Najbardziej na świecie kocham włoskie smaki. Niestety, w kwestii kulinariów nie umiem być patriotką. Kuchnia wywodząca się ze słonecznej Italii jest nie tylko nieprzyzwoicie smaczna, ale także bardzo pożywna. Wbrew pozorom, nie zawsze jest też tucząca. Z włoskich specjałów kaloryczna jest jedynie pizza i pasta na bazie tłustych sosów. Pozostałe smakołyki, które zazwyczaj opierają się …

Kontynuuj czytanie

wrz 01

Uczta dla zmysłów – mus malinowy

Lubicie maliny? Ja je uwielbiam! Nie wyobrażam sobie bez nich życia. Prawda jest taka, że mogłabym jeść je codziennie. Szkoda, że sezon na nie kończy się tak wcześnie… stanowczo za wcześnie…

Kontynuuj czytanie

sie 28

Tradycyjny jabłecznik z włoskim charakterem

jabłecznik po włosku

Jakie są wasze najpiękniejsze wspomnienia z wakacji? Moje to te spędzone u kochanej babuni na wsi. Żadne inne wakacje nie były później tak pełne szczęścia i beztroskiej zabawy, jak tamte. Żadne inne nie były też tak smaczne jak tamte. Po dziś dzień doskonale pamiętam, jak boso biegałam po trawie zroszonej rosą. Po dziś dzień pamiętam …

Kontynuuj czytanie

sie 19

Panna cotta w wydaniu jagodowym

Panna Cotta to niezwykle wyrafinowany i smaczny deser, którym na co dzień raczą się Włosi. Nie trzeba jednak od razu jechać do gorących Włoch, aby rozpieścić nim swoje zmysły… Panna Cottę możemy śmiało przygotować również w naszym kraju. Deser ten jest na tyle wdzięczny, że można serwować go na wiele sposobów, przez co nie nudzi …

Kontynuuj czytanie

sie 19

Pomysł na… pyszny deser cappuccino z czerwonych owoców

cappuccino z malin

Sezon malinowy trwa w najlepsze. Warto więc wykorzystać go w stu procentach. Dlaczego? Bo maliny są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Mało kto wie, że te słodkie owoce działają uspokajająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że maliny wspomagają leczenie anemii, regulują gospodarkę wodno–elektrolitową organizmu, opóźniają procesy starzenia się, …

Kontynuuj czytanie

sie 18

Smacznie i pożywnie, czyli spaghetti z dynią i suszonymi pomidorami

Któż z nas nie lubi włoskich smaków? Ja je uwielbiam! Smakołykami rodem z gorącej Italii mogłabym zajadać się na okrągło. Moim ulubionym włoskim daniem jest pizza. Niestety z wiadomych powodów nie mogę zajadać się nią tak często, jak bym chciała. W każdym jednak tygodniu raczę się pysznym i aromatycznym spaghetti z suszonymi pomidorami i dynią. …

Kontynuuj czytanie

sie 14

Kartoflak śląski, czyli wszystkim znana baba ziemniaczana

Ziemniaki to chyba jedno z najbardziej charakterystycznych polskich warzyw. To również jedno z warzyw dających ogrom możliwości. Na bazie ziemniaków powstało mnóstwo fantastycznych przepisów. Moim ulubionym jest przepis na kartoflaka, inaczej mówiąc śląską babę ziemniaczaną. Znacie? Lubicie? Ja uwielbiam. Baba ziemniaczana to moje ukochane danie z dzieciństwa. Przepis z województwa wielkopolskiego przywiozła dobrych kilkanaście lat …

Kontynuuj czytanie

sie 09

Zioła i przyprawy: tymianek

Tymianek to jedna z przypraw, która jest niezwykle wszechstronna i użyteczna. Posiada moc niejednego (komercyjnego) lekarstwa. Samo słowo tymianek wywodzi się z greckiego „thymon”, co oznacza „odważny”. Nic więc dziwnego, że w czasach starożytnych tymianek uważany był za symbol odwagi i siły. W Polsce stał się znany od momentu panowania królowej Bony. Source: lard.blog87.fc2.com via …

Kontynuuj czytanie