Ser dojrzewający – moja nowa miłość, moje nowe odkrycie. Nie wiem nawet kiedy zakochałam się w tych serach. Ważne, że stało się! Ser dojrzewający to doskonała alternatywa dla tradycyjnych żółtych serów. Wybornie smakuje na kanapkach, jak również w sałatkach, na pizzy i w zapiekankach. Tak naprawdę z serami dojrzewającymi można przygotować wiele urzekających i kuszących …
Category: polskie smaki
cze 14
Kasza jaglana ze szpinakiem
Na punkcie kaszy jaglanej oszalał cały świat. Zajadają się nią nie tylko ci, co dbają o smukłą sylwetkę, ale także zdrowy styl życia. Jaglanka jest szalenie zdrowa. Poza tym, że jest lekkostrawna, jest także bardzo odżywcza. Zawiera rzadko występująca w produktach spożywczych krzemionkę, która korzystnie działa na stawy i zapewnia zdrowy wygląd skórze, włosom oraz …
maj 30
Pomysł na… kabanosy w cieście
Któż z nas nie lubi kabanosów? Ta smaczna i jednocześnie pożywna przekąska podbiła nasze serca już dawno temu. Prawda jest taka, że kabanos jest dość wszechstronnym produktem, dzięki czemu daje nam mnóstwo możliwości. Po kabanosy możemy sięgać w naturalnej postaci i chrupać między posiłkami. Możemy też dodawać je do rozmaitych potraw i tym samym tworzyć …
kw. 26
Aplikacje kulinarne na smartfona
Znacie to uczucie, kiedy macie ochotę na coś wyjątkowo dobrego, a w głowie brak pomysłu? Albo to – goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą, a wy nie macie czym ich ugościć? A może lubicie eksperymentować w kuchni lub wypróbowywać nieznane smaki? Zapomnijcie o tradycyjnych książkach kulinarnych. Pozycje te powoli zaczynają odchodzić do lamusa. Lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza …
mar 31
Pij na zdrowie – piwo niefiltrowane
Dobre piwo jest doskonałym dopełnieniem posiłków. Wybornie smakuje z daniami ostrymi, jak i słodkimi. Świetnie gasi pragnienie w upalnie dni i… uzupełnia niedobory witamin w organizmie. Zdziwieni? A to dopiero początek cudownych właściwości piwa. Prawda jest taka, że piwo jest zdrowe i to nawet bardzo pod warunkiem oczywiście, że z nim nie przesadzamy.
mar 29
Świąteczne przysmaki – śledzie po kaszubsku
Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez śledzi. To chyba jedna z najbardziej tradycyjnych w tym czasie potraw. Nie wiem jak u was, ale u mnie w domu śledzie były obowiązkowym daniem w Wielki Piątek. Zazwyczaj podawano je z ziemniakami w koszulkach. Ot – post w 100%. Moja babcia robiła najlepsze śledzie pod słońcem. Teraz …
mar 07
Ciasto migdałowe
Uwielbiam ciasta! Nie ukrywam, że od pewnego czasu piekę je nałogowo. Takie rarytasy doskonale sprawdzają się na drugie śniadanie (do popołudniowej kawy są jak znalazł) oraz na deser. Jakiś czas temu moje serce skradła pewna tarta z migdałami w roli głównej. Ciasto jest niesamowicie smaczne, ale jednocześnie bardzo słodkie. Idealnie zaspokaja ochotę na słodycze. Jego …
lut 20
Domowy rosół – czyli jak zrobić dobry wywar
Dobry wywar to podstawa pysznej zupy lub kremu warzywnego. Jest też niezastąpionym składnikiem risotto i warzyw przygotowywanych z kaszą jaglaną. Niestety – większość osób myli dobry wywar z kostką rosołową. Dla mnie prawdziwy wywar to ten, który przygotowujemy samodzielnie – pachnący świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest takie trudne. Wystarczy …
lut 16
Palce lizać! Omlet z suszonymi pomidorami i awokado
Wczoraj naszła mnie wielka ochota na omlet. Dawno już go nie jadłam, a pamiętam, że kiedyś należał do moich ulubionych przysmaków. Zazwyczaj serwowałam go na obiad lub wczesną kolację. Pycha! Muszę w tym miejscu zaznaczyć, że mój omlet nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi omletami, które najpierw smaży się z jednej strony aż do zarumieniania, …
lut 11
Z miłości do faworków…
Nie zjeść faworków w Tłusty Czwartek, to tak jak nie udekorować choinki na Boże Narodzenie. Nie można tego zrobić! W ten jeden jedyny dzień faworki, podobnie z resztą jak pączki nie tuczą. Można je jeść bezkarnie i czerpać z tego przyjemność. Odkąd pamiętam, smażenie faworków było w moim domu wielkim wydarzeniem. Lubiłam patrzeć jak moja …