Category: polskie smaki

cze 27

Pierożki z serem dojrzewającym

pierożki z serem dojrzewającym

Ser dojrzewający – moja nowa miłość, moje nowe odkrycie. Nie wiem nawet kiedy zakochałam się w tych serach. Ważne, że stało się! Ser dojrzewający to doskonała alternatywa dla tradycyjnych żółtych serów. Wybornie smakuje na kanapkach, jak również w sałatkach, na pizzy i w zapiekankach. Tak naprawdę z serami dojrzewającymi można przygotować wiele urzekających i kuszących …

Kontynuuj czytanie

cze 14

Kasza jaglana ze szpinakiem

jaglanka ze szpinakiem

Na punkcie kaszy jaglanej oszalał cały świat. Zajadają się nią nie tylko ci, co dbają o smukłą sylwetkę, ale także zdrowy styl życia. Jaglanka jest szalenie zdrowa. Poza tym, że jest lekkostrawna, jest także bardzo odżywcza. Zawiera rzadko występująca w produktach spożywczych krzemionkę, która korzystnie działa na stawy i zapewnia zdrowy wygląd skórze, włosom oraz …

Kontynuuj czytanie

maj 30

Pomysł na… kabanosy w cieście

Któż z nas nie lubi kabanosów? Ta smaczna i jednocześnie pożywna przekąska podbiła nasze serca już dawno temu. Prawda jest taka, że kabanos jest dość wszechstronnym produktem, dzięki czemu daje nam mnóstwo możliwości. Po kabanosy możemy sięgać w naturalnej postaci i chrupać między posiłkami. Możemy też dodawać je do rozmaitych potraw i tym samym tworzyć …

Kontynuuj czytanie

kw. 26

Aplikacje kulinarne na smartfona

aplikacje kulinarne

Znacie to uczucie, kiedy macie ochotę na coś wyjątkowo dobrego, a w głowie brak pomysłu? Albo to – goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą, a wy nie macie czym ich ugościć? A może lubicie eksperymentować w kuchni lub wypróbowywać nieznane smaki? Zapomnijcie o tradycyjnych książkach kulinarnych. Pozycje te powoli zaczynają odchodzić do lamusa. Lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza …

Kontynuuj czytanie

mar 31

Pij na zdrowie – piwo niefiltrowane

Dobre piwo jest doskonałym dopełnieniem posiłków. Wybornie smakuje z daniami ostrymi, jak i słodkimi. Świetnie gasi pragnienie w upalnie dni i… uzupełnia niedobory witamin w organizmie. Zdziwieni? A to dopiero początek cudownych właściwości piwa. Prawda jest taka, że piwo jest zdrowe i to nawet bardzo pod warunkiem oczywiście, że z nim nie przesadzamy.

Kontynuuj czytanie

mar 29

Świąteczne przysmaki – śledzie po kaszubsku

przepis na śledzie

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez śledzi. To chyba jedna z najbardziej tradycyjnych w tym czasie potraw. Nie wiem jak u was, ale u mnie w domu śledzie były obowiązkowym daniem w Wielki Piątek. Zazwyczaj podawano je z ziemniakami w koszulkach. Ot – post w 100%. Moja babcia robiła najlepsze śledzie pod słońcem. Teraz …

Kontynuuj czytanie

mar 07

Ciasto migdałowe

ciasto migdałowe

Uwielbiam ciasta! Nie ukrywam, że od pewnego czasu piekę je nałogowo. Takie rarytasy doskonale sprawdzają się na drugie śniadanie (do popołudniowej kawy są jak znalazł) oraz na deser. Jakiś czas temu moje serce skradła pewna tarta z migdałami w roli głównej. Ciasto jest niesamowicie smaczne, ale jednocześnie bardzo słodkie. Idealnie zaspokaja ochotę na słodycze. Jego …

Kontynuuj czytanie

lut 20

Domowy rosół – czyli jak zrobić dobry wywar

domowy bulion

Dobry wywar to podstawa pysznej zupy lub kremu warzywnego. Jest też niezastąpionym składnikiem risotto i warzyw przygotowywanych z kaszą jaglaną. Niestety – większość osób myli dobry wywar z kostką rosołową. Dla mnie prawdziwy wywar to ten, który przygotowujemy samodzielnie – pachnący świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest takie trudne. Wystarczy …

Kontynuuj czytanie

lut 16

Palce lizać! Omlet z suszonymi pomidorami i awokado

omlet z warzywami

Wczoraj naszła mnie wielka ochota na omlet. Dawno już go nie jadłam, a pamiętam, że kiedyś należał do moich ulubionych przysmaków. Zazwyczaj serwowałam go na obiad lub wczesną kolację. Pycha! Muszę w tym miejscu zaznaczyć, że mój omlet nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi omletami, które najpierw smaży się z jednej strony aż do zarumieniania, …

Kontynuuj czytanie

lut 11

Z miłości do faworków…

chrust faworki

Nie zjeść faworków w Tłusty Czwartek, to tak jak nie udekorować choinki na Boże Narodzenie. Nie można tego zrobić! W ten jeden jedyny dzień faworki, podobnie z resztą jak pączki nie tuczą. Można je jeść bezkarnie i czerpać z tego przyjemność. Odkąd pamiętam, smażenie faworków było w moim domu wielkim wydarzeniem. Lubiłam patrzeć jak moja …

Kontynuuj czytanie